Kolik bude v jaké místnosti svítidel, jak silných, jakého typu, je dobré ujasnit si ještě před stavbou nebo rekonstrukcí kvůli elektroinstalacím. Dodatečně pořízené stolní a stojací lampy či LED pásky mohou sice mnohé chyby napravit, ale špatný projekt osvětlení stoprocentně nevyřeší. Jaké je tedy potřeba osvětlení v jednotlivých místnostech?

JEDEN LUSTR NESTAČÍ

Při plánování osvětlení v obýváku zaveďte dva okruhy elektřiny, aby se dalo centrální svítidlo spínat nezávisle a aby bylo možné jej případně stmívat. Jen lustr je tu málo. Uplatní se zde i tzv. nepřímé či náladové osvětlení. Zajistí ho nástěnná svítidla, která svítí nepřímo – odrazem světla od stropu, neoslňují a vytvoří útulnou atmosféru. Instalovat zde můžete světelné rampy či bodová světla nejen k nasvícení uměleckých předmětů. Zajímavá bodová svítidla nabízí značka Flair, ta koupíte v projektovém marketu Hornbach a zde vám i poradí s výběrem osvětlení obecně.

Lustr Flair
Autor: Hornbach

NA SPANÍ VÁM I DĚTEM

V ložnici je lustr základ. Místnost ozdobí i osvětlí třeba designový lustr Flair NASHIRA, který koupíte v Hornbachu. Nezapomeňte na lampičky na nočních stolcích i na to, že by v jejich blízkosti měla být zásuvky. Čelo postele nebo spodní část lůžka může lemovat LED pásek, vytvoří tak příjemnou atmosféru a ve tmě posvítí na cestu. Při plánování nezapomeňte na vypínač centrálního osvětlení v dosahu lůžka. V dětském pokoji pak dbejte zejména na úspornost osvětlení. A i děti by měly mít možnost zhasnout centrální světlo z postele. Kromě lustru (ratolesti rádi uvítají „letadýlkové“ stropní svítidlo AVIGO z nabídky Hornbachu) se zde uplatní i orientační osvětlení na noc a samozřejmě LED pásky.

NA PRÁCI I K JÍDLU

K práci na kuchyňské lince jsou svítidla, která poskytují rozmělněné světlo, nejlépe bílé studené. Osvítit lze i vnitřek linky. V jídelně si pak pohrajte s lustrem. Nestojí-li stůl tak, aby byl lustr nad jeho středem, zkuste svítidlo s několika zdroji zavěšenými na ocelových lankách, kde asymetrie nevadí. I v kuchyni se uplatní LED pásky.

Stolní lampa Chester
Autor: Hornbach

HLAVNĚ BEZPEČÍ

V koupelně lze kvůli vlhkosti instalovat jen svítidla k tomu určená. Hlavní svítidlo by mělo vydávat rozptýlené světlo, které neoslňuje. Vhodně pak nasviťte zrcadlo. Hezkým řešením může být LED koupelnové osvětlení COLORADO z Hornbachu se studeným bílým světlem. A ovšem můžete rozsvítit i vnitřní prostory zásuvek.

Širokou nabídku svítidel stejně jako světelných zdrojů najdete v projektových marketech Hornbach nebo v e-shopu na www.hornbach.cz.

Osvětlení Flair
Autor: Hornbach

STUDENÉ NEBO TEPLÉ?

Studené bílé světlo se hodí všude tam, kde potřebujete vidět barvy v jejich reálné podobě. Je tak vhodné nad pracovními plochami, u zrcadel, k nasvícení obrazů atp. Ale nehodí se před spaní, kdy narušuje spánek. Teplé žluté světlo je pak využíváno převážně k navození příjemné a útulné či předspánkové atmosféry.