Pokud se o zahrádku dobře nepostaráme a správně ji nezazimujeme, na jaře a v létě příštího roku nás určitě nečeká žádná velká odměna. Tedy pestrost okrasné zeleně a bohatá úroda ovoce a zeleniny. Jak na to? Tady je 35 dobrých rad od Ing. Miroslava Šmorance z Českého zahrádkářského svazu.

1. Pokud některé jádroviny a peckoviny potřebují přesadit, učiňte tak právě nyní. Stromky, které nemůžete okamžitě vysadit, založte do vlhké zeminy.

2. S výjimkou několika druhů zeleniny je říjen dobou posledních sklizní, hlavně jablek a hrušek. Jak je správně česat? Češeme odspoda koruny nahoru a z vnějších částí dovnitř koruny. Důvod je jednoduchý – plody, které nám náhodou upadnou, nepoškodí ovoce pod sebou. Jablka trhejte i se stopkami a ukládejte do čistých lísek stopkou dolů.

3. Kdo si myslí na výstavbu skleníku, tak pro toho je podzim přímo ideální. Na jaře může být už plně funkční a hned v příštím roce se z něho dočkáte úrody. Nezapomeňte skleník na zimu zaizolovat.

4. Konec října je ideální pro výsev některých druhů kořenové zeleniny, hlavně mrkve. Tím se vyhnete případným nepříznivým podmínkám na jaře a uspíšíte sklizeň.

5. Pokud jste tak ještě neučinili, dokončete sklizeň plodové zeleniny (rajčata, okurky, papriky, tykve).

6. Poctivě shrabujte listí! Přebývá v něm totiž spousta různých chorob, parazitů a škůdců, kteří mohou škodit rostlinám. Listí je nejlepší nasypat do kompostéru, a získat tak poměrně rychle kvalitní kompost. Na kompost by podle názoru většiny odborníků neměly přijít listy ořešáku.

7. Nejpozději v listopadu zazimujte bazény a jezírka. Vodu je nutno vypustit také ze zahradních hadic, které uložíme na zimu do sklepa nebo zahradního domku.

8. Větvičky dřevin rozmělněné v drtiči nebo štěpkovači využijete k tvorbě kompostu a především při zazimování jako mulč. Větší kousky se hodí k podpalu do kamen.

9. Říjen nebo listopad je ideálním obdobím k vybudování skalky. Používejte jen jeden druh kamene, jen tak bude skalka vypadat přirozeně a celistvě. Nejvděčnějšími rostlinkami vaší skalky určitě budou netřesk, lomikámen či mateřídouška. Hezky vypadají také okrasné trávy.

10. Kdo má v plánu založit krásný živý plot, měl by se dát do práce! Ploty se vytváří z opadavých dřevin. Kdo již vzrostlý plot má, měl by ho zastřihnout. Živý plot se stříhá vždy více v koruně, od koruny směrem ke kořenům je sestřih pozvolnější.

11. Nezapomeňte vydatně zalévat. Rostliny si tak uchovají tekutiny na chladná období. Nezanedbávejte hlavně zálivku stromů.

12. Nespěchejte se sklizní kadeřávku, čínského a pekingského zelí. Kadeřávek je dokonce lepší, když projde prvními mrazíky.

13. Pokud jste v září vyseli špenát, přichází nyní čas druhé letošní sklizně!

14. Pokračujte v zálivce bulvového celeru, pořád ještě přirůstá. Mírné mrazíky celeru nevadí, před nástupem silnějších mrazů ale skliďte.

15. Pokud objevíte na zahradě škůdce, opatřete si prostředek k jejich hubení. Pokud byste napadené rostliny přikryli při zazimování, škůdci by se ukryli a rozmnožili. Účinnými přípravky na hubení drobného hmyzu jsou např. Mospilan nebo Calypso.

16. Právě teď přichází chvíle pro výsadbu a řez růží.

17. V listopadu sázejte česnek. Silné mrazy by cibulky česneku zničily, proto sázejte až do osmicentimetrové hloubky.

18. Právě v říjnu se sází jarní cibuloviny. Téměř všem druhům sedí hlinito-písčitá půda s propustným podložím. Před výsadbou je vhodné zeminu prohnojit kostní moučkou. Cibule sázíme klíčkem nahoru tak, aby nad každou zůstala 5 až 10 cm silná vrstva zeminy.

19. Říjen a listopad jsou nejvhodnějším obdobím pro výsadbu všech druhů lilií.

20. V chladnějších oblastech vysejte ozimé letničky a dvouletky, které mají přezimovat venku. Před zimou je ochraňte buď poklopem, nebo zateplovací rohoží.

21. Můžete sázet většinu druhů trvalek. Stejně tak přesazovat a dělit na trsy. Výjimkou jsou trvalky, které ještě kvetou (Helenium a chryzantémy).

22. Skliďte hlízy později kvetoucích mečíků. Po prvním mrazíku, který spálil nať jiřinek, je potřeba jejich hlízy vyjmout z půdy. Nezapomeňte přitom zkontrolovat všechny uskladněné cibule a hlízy. Poškozené a »nemocné« odstraňte, aby nenakazily ostatní.

23. V žádném případě nevzdávejte plení, zabráníte tak tomu, aby se plevel vysemenil a semena pak snadno přečkala zimu v půdě.

24. Říjen je měsícem výsadby cibulovin, hlavně bledulí, narcisů a tulipánů.

25. V listopadu nezapomeňte dokončit výsadbu macešek.

26. O kontrolu si v říjnu říkají záhony s jahodníky. Odstraňte naposledy vytvořené šlahouny, přihnojte půdu, okopejte porosty. Stále plodícím jahodníkům vyštipujte květy a drobné plody, které by již nedozrály. K rychlejšímu zrání plodů můžeme využít tunelové kryty.

27. Choulostivější rostliny přikryjte před zimními mrazy chvojím, ke kořenům přidejte vrstvu mulče nebo zasypejte střed keře opadaným listím, případně zeminou.

28. Ořežte suché či poničené větve dřevin, řezy v průměru větší než 3 cm ošetřete štěpařským voskem. Odstraňte staré větve rybízu, angreštu a odplozené pruty maliníku.

29. Nezapomeňte zazimovat i vaši zahradní techniku a nářadí. Nářadí očistěte a umístěte do suchého prostředí. Techniku vyčistěte, promažte, popř. ji svěřte odbornému servisu.

30. Nezapomeňte zazimovat i vaši zahradní techniku a nářadí. Nářadí očistěte a umístěte do suchého prostředí. Techniku vyčistěte, promažte, popř. ji svěřte odbornému servisu.

31. Říjen je ideální dobou pro výsadbu mnoha druhů ovocných i okrasných dřevin.

32. Záhony, které uvolníme a nebudeme již osévat, je třeba zrýt. Půdu necháváme v tzv. hrubé hroudě, tedy neuhrabanou. To umožní promrzání půdy, vytváření drobtovité struktury půdy a dobré přijímání zimních srážek.

33. Nezapomeňte zrytou půdu pohnojit, abyste se příští rok dočkali bohaté úrody. Nezapomeňte ale na to, že na podzim nesmíme hnojit dusíkatými hnojivy. Dusík je totiž v půdě velmi pohyblivý a snadno by se do jara vyplavil. Použijte proto hnojiva s obsahem fosforu a draslíku. Výborným organickým hnojivem je chlévský hnůj, můžete hnojit také popelem ze spáleného dřeva. Ne všechny rostliny ale vyžadují hnojení, určitě pohnojte záhony, kde vysadíte košťáloviny a brambory.

34. Pokud chcete vysadit nějaké okrasné keře (mj. jehličnany, vřesy a stálezelené listnaté keře) a ovocné dřeviny, neváhejte, říjen je tím správným okamžikem. Než je vysadíte, půdu je potřeba pořádně zrýt, pohnojit a vysazené rostliny důkladně zalít.

35. Na okrasných záhonech ještě kvetou listopadky a podzimní hvězdice, stejně jako jiřiny a některé okrasné trávy, např. ozdobnice. Jejich laty neodřezávejte, ale nechte na zahradě až do jara.