Kdysi jí Přemek Podlaha řekl, že si musí vybrat – buď psy, nebo zahradu. „Vzdorovala jsem, byla jsem přesvědčená, že moje velké poslušné holky a udržovaná zahrada jsou slučitelné. Nejsou, ale všichni už jsme si na to zvykli."

Cihly a kameny

Rekonstrukce domu z roku 1840 trvala pět let. Mezitím bydleli Bára Štěpánová s Miroslavem Barabášem vedle v domečku u garáže. „Tam je teď zázemí pro hosty a pro kočky," doplňuje přehled svého zvěřince. „Kočky nemůžou být se psy pohromadě, německá ovčačka Elsa s nimi nevycházela, tak jsme je oddělili."

Fotogalerie
5 fotografií

Kromě Elsy mají ještě retríverku Nelu a labradorku Tony. Bára má ráda anglická a francouzská venkovská stavení, chtěla tedy dům s cihlovou fasádou. „Nejraději ze starých cihel. Jenomže těch by bylo potřeba tolik, že bychom je nesehnali. Nakonec jsem slevila a dům se obložil novými," líčí, jak naplňovala své představy.

Zahrada nahoře za domem je vyložená starou kamennou dlažbou. „Zachováváme staré věci. Třeba nádherný sklípek vyhloubený do stráně, kde je v létě v zimě stálá teplota 8 °C. Ideální na vinný sklep, ale ten se teprve chystáme dodělávat. Všechny zídky a výklenky máme tak, jak byly. Nechci měnit styl, který dává domu charakter."

Sporťák Vojta BERNATSKÝ: Jsem úchyl na pořádek!

Sporťák Vojta BERNATSKÝ: Jsem úchyl na pořádek!

Až donedávna patřil mezi ty, kteří vyrůstali a bydleli v bytě, ale před třemi lety to změnil. Dnes žije s přítelkyní Katkou v rodinném domku nedaleko…celý článek

Domov Venduly Svobodové? Dočasný, ale přepychový!

Domov Venduly Svobodové? Dočasný, ale přepychový!

Momentálně žije prezidentka Nadačního fondu Kapka naděje se synem Kubíkem v domě svého muže Patrika. Uhádnete, kdo jim ještě dělá společnost? A kdy…celý článek

Originální kované ploty

Pruh zahrádky pod vysokou strání působí velice přívětivě. V loubí u domu je jedno posezení, druhé vedle sklípku, třetí na rozšířené terase nad vnějším přístupovým schodištěm. „To jsou asi moje největší vklady do údržby prostranství," přiznává herečka, která si na počátku myslela, že ji bude zahradničení bavit, ale brzy přišla na to, že ruce od hlíny nejsou pro ni to pravé. „Ale miluju to tady, právě ta zákoutí, kde se příjemně sedí s knížkou i s přáteli."

Ručné kované ploty dávají domu i zahradě neopakovtelné kouzlo.
Autor: Michaela Feuereislová
Ručně kované ploty dávají domu i zahradě neopakovatelné kouzlo.

Svažitý terén s terasami, ale také balkonky na domě vyžadovaly nová zábradlí, tak kovář v nedaleké vesnici vytvořil krásná černá plotová pole. „Ještě nějaká přibudou, chceme část zahrady oddělit, aby tam mohli být pejskové, když máme návštěvu." Kované oplocení přispívá ke starobylému charakteru zahrádky, navíc se na něj dobře zavěšují truhlíky s květinami.

Každé jaro čeká Míru obnova

„Když sleze sníh, je to tady vždycky pohroma, dokonce i trávník musíme každý rok zasít znovu. Holky všechno vyhrabou, vytahají. Zatím přežilo pár tújí a snad nějaké keříky. Naštěstí Míra je v tomto směru trpělivý a při práci na zahradě relaxuje, takže prostě na jaře znovu všechno osází."

Přece jen ale Bára zachránila popínavé růže u zídky. „Růže, levandule a břečťan jsou moje nejoblíbenější květiny. Někde jsem ovšem slyšela, že růže se mají stříhat, tak jsem je poctivě každý rok stříhala. Až nedávno mi kdosi řekl, že popínavé růže se nestříhají, jinak nevytvoří bohatě kvetoucí porost na konstrukci," usmívá se nad svými pokusy.

Starobylé kameny potřebovaly opravit, tak vznikla i vyzděná nika, ve které stojí madonka.
Autor: Michaela Feuereislová
Přes 160 let staré zdi a zídky vytvářeji romantické prostředí.

S truhlíky raději k zahradníkovi...

„Všechno děláme spíš intuitivně, jak se nám líbí, pro vlastní pohodu. Na jaře se vždycky vypravíme za naším oblíbeným zahradníkem panem Švestkou, odvezeme k němu truhlíky a květináče a on nám je osází. Pro mě je to ideální, on ví nejlépe, jakou zeminu a květiny použít," doplňuje spokojená majitelka výčet věcí, kterými si zpříjemňuje život.

Truhlíků má okolo čtyřiceti, ale stále přibývají další. Na zábradlí v nich rudě září voskovky a ve velkém květináči zdobí jednu ze zídek nádherná hortenzie. Je vidět, že i člověk, který není odborník, může mít krásně kvetoucí zahrádku, když si nechá dobře poradit...