Netušíte, jak takový stroj vypadá? Tak se podívejte do nejbližšího parku, protože právě tam s ním bude některý z pracovníků údržby zeleně pracovat. Zahradní vysavač se hodí pro každý pozemek, kde je potřeba uklízet listí. Jen si je potřeba vybrat ten pravý.  K domu nebo chalupě s dostupnou přípojkou elektřiny stačí vysavače s elektrickým motorem.  Na rozlehlejší pozemky už se vyplatí výkonnější modely se spalovacím motorem.

Zahradní elektrický vysavač
Autor: Toro


Zapřáhněte rodinu
Pořídit si domů nového pomocníka má celou řadu výhod. Listí s ním je uklizené za zlomek dřívějšího času a šetří záda. Kromě toho má jednoduchou obsluhu a nic moc neváží, takže s nimi může pracovat prakticky každý z rodiny.

Autor: Mountfield


Dva v jednom
Většina zahradních vysavačů se jednoduchou přestavbou rázem promění ve výkonný fukar. K čemu je to dobré? Fukarem si nafoukáte listí na haldu někam, kde ho vítr nerozmetá, a pak ho vysajete. Moderní modely jsou vybaveny rozmělňovacím zařízením, které dokáže objem odpadu hodně zredukovat. „Princip je jednoduchý. Nejprve vysavač nasaje nečistoty, ty rozmělní drtič, a tak je objem až o 90 % menší. Vše nakonec skončí ve sběrném vaku, který může pojmout obsah větší než 50 litrů,“ vysvětluje Aleš Mostecký ze společnosti Mountfield.

Zahradní elektrický vysavač
Autor: Mountfield


Jak vybrat ten pravý
Aby se vám s vysavačem dobře pracovalo, potřebuje mít to správné vybavení. Důležitá je teleskopicky nastavitelná délka trubice. Na jejím konci by navíc měla být šikovná kolečka, která dokáží bezpečně udržovat výšku trubice nad zemí. „Pro snadnější ovládání poslouží
elektronická regulace výkonu pro optimální nastavení proudu vzduchu. Nejmodernější modely už jsou vybaveny motorem s digitálním zapalováním, které sníží spotřebu až o 40 %,“ vysvětluje Mostecký. K dalším nezbytnostem patří katalyzátor výfukových plynů. Ten redukuje emise a snižuje hladinu okolního hluku, což se hodí především v hustě zastavěných oblastech. Kdo plánuje pracovat delší dobu, jistě ocení antivibrační systém a rukojeť potaženou měkčenou gumou pro větší komfort.

Zahradní benzínový vysavač
Autor: Oleo Mac


Zvládne i prašan
Pokud máte pocit, že vám vysavač zůstane po podzimním úklidu ležet ladem, moc se pletete. Stejně dobře se dá použít na úklid větví a větviček zbylých po zastřižení živého plotu, pilin po řezání palivového dřeva, nebo na odfouknutí čerstvě napadaného prašanu z přístupových cest i chodníků.