Tomuto nedobrovolnému posilování svalů ale naštěstí odzvonilo. Už žádná lopata, s bílým nadělením si přece hravě a rychle poradí sněhová fréza. Že je to drahý luxus, který si mohou dovolit jen velké horské penziony a hotely? To už nyní neplatí. Tvrdý konkurenční boj totiž srazil ceny těchto strojů tak, že si je může dovolit opravdu každý.

Ideální pomocník, jak se zbavit přebytečného sněhu.
Autor: Mountfield

Ale jak vybrat z tak velké nabídky tu správnou frézu? Nejprve je důležité vědět, jak často budete stroj používat a jak velkou plochu potřebujete odklízet. Podstatný je také charakter podkladu. Tím může být štěrkový povrch, ale také asfalt nebo dlažba. Podle toho pak volíte mezi jednostupňovými nebo dvoustupňovými sněhovými frézami. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Jednostupňové sněhové frézy

Je skladná, výkonná a nezabere moc místa – jednostupňová sněhová fréza Path Pro 208 je vybavena praktickým elektrickým startem pro snadné spuštění motoru.
Autor: Ariens


Jsou skvělými pomocníky v případě, že potřebujete odklízet čerstvý sníh na menším prostranství, z pevných ploch, chodníků a krátkých příjezdových cest. Rotující šnek sám pohybuje strojem vpřed, takže sníh odklízíte rychle a bez námahy. Šnekový systém současně nabírá z povrchu sníh a odhazuje ho do až devítimetrové vzdálenosti.

Dvoustupňové sněhové frézy


Dvoustupňová fréza Sno-Tek 22 má nadstandartní výbavu – elektrický startér. Díky deflektoru umí spolehlivě regulovat vzdálenost odhozu sněhu.
Autor:  Ariens

Hravě si poradí i s tím největším množstvím sněhu, s vysokými závějemi nebo s přemrzlým či udusaným sněhem. Nevadí jim ani nezpevněný, například štěrkový povrch. Robustní ocelový šnek nejprve dopraví sníh do prostoru vysokoobrátkového ventilátoru. Ten sníh pomocí otočného komínu odhodí až do vzdálenosti 15 metrů. Práce s nimi je snadná a rychlá – dokáží odklidit až 1,4 tuny sněhu za minutu! Výkonnost a snadnost obsluhy dvoustupňových sněhových fréz ocení jak majitelé rodinných domů, tak horských chalup a penzionů.

Elektrická sněhová fréza je vhodná pro odklízení nízké vrstvy čerstvě napadlého sněhu v okolí domu.
Autor: Mountfield

Ptáme se odborníka: Jak se nenechat napálit?

Sněhové frézy teď nabízí kdekdo. Ale jak při koupi poznat, že jde o stroj opravdu kvalitní? Na to se ptáme specialisty na sněhové frézy Jiřího Janouška ze společnosti Mountfield, která patří k jejich největším prodejcům v Česku:

Jak se při výběru nespálit, jak poznat, že kupuji opravdu kvalitní frézu?

Zjistěte, v jaké zemi byl stroj vyroben. Pochází-li z Japonska nebo z USA, máte jistotu, že si pořizujete opravdu kvalitní model. Samozřejmostí by měla být alespoň 5letá záruka, široké servisní zázemí prodejce a rychlá a dlouhodobá dostupnost náhradních dílů. Prověřte pevnost bunkru, stabilní uložení šneku a bytelnost jeho lopatek.

Sněhová fréza Power Max je vybavena systémem, který umožňuje odklidit až 54 tun sněhu za hodinu.
Autor: Mountfield

Řadicí páka musí být dobře přístupná a řazení by mělo být snadné. Při výběru sněhové frézy vyzkoušejte také odhozový komín. Vybírejte stroj s minimálním průměrem kol 33 cm. U dvoustupňových modelů vyšší třídy se setkáte s běžným průměrem 38 cm. Při menším průměru je pak pohyb se strojem příliš obtížný.

Kdy je nejlepší si sněhovou frézu pořídit?

Doporučuji nečekat až na první přívaly sněhu a frézu si raději pořídit už teď. Čím dříve, tím lépe, vždyť zima už letos varovným prstem pohrozila.

Fotogalerie
7 fotografií