Pořídit si plot není právě levná záležitost, ale vyplatí se. Jen si musíte rozmyslet, co chcete.Na misky vah ještě položte plusy a minusy jednotlivých materiálů. 

Dřevo sluší každé stavbě

Například dřevěné plaňky sice mají vyšší pořizovací cenu, zato vypadají jako přírodnina nejlépe. Větší zátěž proměnlivého počasí, například v horských oblastech, dobře snese borovice a modřín. Smrkové dřevo je také pěkné na pohled, ale nedokáže odolávat všem povětrnostním vlivům. Aby vydrželo v dobrém stavu dlouhá léta, potřebuje silnovrstvou lazuru. Proto na nátěrech dřeva rozhodně nešetřete.

Drátěný plot vám krásně obroste třeba Povijnice nachová.
Autor: Shutterstock.com
Drátěné pletivo je nejlevnější

Nejlevnější variantou je drátěné pletivo. Jde o ideální řešení, když nejste příliš nároční. Potřebujete k tomu opěrné sloupky. Jak na to? Nejdříve musíte vykopat nebo vyvrtat zemním vrtákem jámy o průměru 15 - 20 centimetrů, do hloubky minimálně 60 centimetrů. Až k patě jámu zalijte betonem, nechte ho několik dnů zatvrdnout. Kovové sloupky umisťujte od sebe vždy do 3 metrů, protože u větších vzdáleností pletivo ztrácí na pevnosti a časem se prověsí. .

Napnout a přivázat

Pletivo ke každému sloupku upevníte vázacím drátem. Pokud není už od výrobce vybavené napínacími dráty, je třeba pletivem tyto dráty provléknout a zajistit je držákem s kotvičkou. Napínací dráty táhněte po celé šíři plotu, vždy nahoru a dolů, u pletiva nad 125 cm také uprostřed, a přichyťte je ke sloupkům. Pokaždé když měníte směr napínání, myslete na to, že do rohu je třeba umístit vzpěry, které zpevní plotové sloupky. Správně byste je měli používat i na každých 25 m roviny plotu. Aby nebylo pletivo průhledné, dejte na něj netkanou textílii nebo ho nechte obrůst rychlerostoucími popínavkami

Kdy se hodí podezdívka

Nechcete, aby stál plot ze dřeva, plastových plotovek nebo kovových profilů přímo na zemi? Pak vsaďte na podezdívku, do které zasadíte jednotlivé díly. Vykopejte základy hluboké 80 centimetrů . Šířka se řídí podle budoucích stavebních prvků. Ne základy zalijete betonem, přesně si rozměřte sloupky a zeď. Při betonování nezapomeňte ukotvit armaturu, která betonové základy zpevní. Můžete je zarovnat s terénem nebo nechat částečně nad zemí. Tvrdnou by základy měly nejméně tři dny. Na samotnou zídku máte na výběr cihly, tvárnice, umělý kámen nebo betonové tvarovky z KB bloku. Než začnete stavět, nezapomeňte na hydroizolaci v podobě lepenky nebo penetračního nátěru.

Tvarovky jako stavebnice

Nejjednodušší stavění budete mít s betonovými tvarovkami. Jednotlivé díly do sebe zapadají jako stavebnice a spojují se podobně jako cihly. Zatímco například dřevo je třeba po několika letech nalakovat, některé materiály vydrží i bez vaší pomoci. Jsou to třeba plastové plotovky s reliéfem dřeva, zinkové pletivo s povrchovou plastovou úpravou nebo kovové profily s povrchovou úpravou zinek a polyester