Také jste se zamilovali do drobné fialové levandule, která na nás v první polovině léta „mává“ pomalu z každé zahrady? Pro své charakteristické aroma se opět vrací na výsluní zájmu. Lépe než všechny umělé osvěžovače dohromady totiž dokáže, aby to v domě krásně vonělo. Zatímco dřív se její květy sypaly na podlahu, dnes si ji hospodyňky pořizují sušenou ve svazcích na tržištích. Nejlepší je ale natrhat si čerstvou levanduli přímo na vlastním záhonku.

Odolná odrůda

Je to vytrvalý a stálezelený keřík, který dorůstá do výšky 60 cm a vykvétá v první polovině léta. Rod Lavandula sice zahrnuje 39 druhů, ale na českých zahradách se jako trvalka zabydlela především levandule lékařská. Ostatní odrůdy by nedokázaly naše mrazivé zimy na záhoncích přežít.

Kam s ní?

Potřebuje slunné stanoviště chráněné před severními větry a propustnou písčitou půdu s podílem vápníku. Dobře se jí daří například u suchých zdí nebo s alpinkami na skalkách. Je nenáročná na živiny, ale nesnáší přemokřenou půdu. Na záhonu jí můžete jednoduchým trikem vylepšit drenáž, když do jamky pod sazenici přidáte střepy z květináče.Můžete ji také pěstovat v nádobě. Tu ale musíte na zimu uklidit, jinak levandule promrzne a uhyne. Ceny vzrostlejších sazenic nejsou právě nejnižší a tak stojí za to zkusit si tuto trvalku rozmnožit podomácku.

Nařízkujte si ji

Teď v létě si můžete levanduli namnožit řízkováním z jednoletých výhonů. Z nevykvetlých stonků odeberte ostrými nůžkami těsně pod listem 8 až 10 cm dlouhé polovyzrálé řízky, které jsou na vrchu měkké. Zasaďte je do substrátu do hloubky 4 až 5 cm a zalévejte mírně, abyste udrželi optimální vlhkost. K rychlejšímu zakořenění vám pomůže růstový regulátor. Nádobu s řízky dejte na stinné místo. Na zimu ji přestěhujte do studeného pařeniště nebo dejte do domů na světlé, ale chladné místo. Na jaře už můžete sazenice zasadit přímo na záhon, nejlépe 30 cm od sebe.