Jakmile se rozhodnete, že něco potřebujete, nestačíte se divit, jak široká je nabídka. A stejné je to i sekerami. Jenže pro ně platí jiná pravidla, než když si je před padesáti lety vybíral váš dědeček. Zatímco jemu nevadilo, že se mu rozeschlo topůrko, a zatloukl do něj klínek nebo hřebík, v dnešní době nikdo takové věci řešit nechce. Stejně je to i s broušením. Kdo dnes umí opravdu přibrousit sekeru?

 

Užitečnou vychytávkou je metr vytištěný na sekeře. Můžete si tak odměřit, jak velká polena budete řezat.
Autor: Mountfield

Nejsme tak bohatí

Klasickou sekeru koupíte v každém železářství za pár stovek. Ale tady platí okřídlené heslo, že nejsme tak bohatí, abychom si kupovali levné věci. Na velké sekání dřeva většinou nejsou. Topůrko rychle vyklouzne z ostří a to je při sekání dřeva o oko. Mnohem víc se na trhu prosazují modely seker, kdy je čepel napevno spojena s násadou. U těch by se vám nikdy nemělo stát, že se uvolní. Jenže i tady jsou výjimky. Při výběru si dejte pozor na podezřele levné kousky koupené mimo tradiční výrobce. Často se jedná o laciné napodobeniny.

Řada seker nabízí dvě univerzální sekery S a L a pak štípací sekeru XL.
Autor: Mountfield

Na velikosti záleží

Kdo si hodlá pořídit sekeru na pár let, měl by vybírat uvážlivě. Dobrou volbou jsou například profesionální sekery, které udělají radost i nám laikům. Na výběr jsou jak štípací, tak univerzální, které poslouží na sekání a odsekávání. Velikost je od S do XL, jako u triček. A každý si vyberete takovou, která mu při práci bude nejlépe vyhovovat.

 

Model S má v čepeli očko, kterým lehce ze dřeva vytáhnete hřebík.
Autor: Mountfield

Tvrzená ocel má povlak

Kvalitní sekera má čepel z ušlechtilé tvrzené oceli. Moderní je potáhnout povrch čepeli speciální látkou. Dříve to býval hlavně teflon, ale nyní ho nahrazuje xylan. Je to fluorplastový povlak, tedy hi-tech látka s podobnými vlastnostmi, jaké má teflon. Xylan má velmi nízký koeficient tření, takže čepel pronikne do dřeva až o 45 % snadněji a s lehkostí ho rozštípne. Xylan je také odolnější proti extrémním teplotám a slunečnímu záření. Oproti teflonu chrání čepel před korozí dvakrát více a je daleko odolnější proti extrémním teplotám a slunečnímu záření. Životnost sekery je tak výrazně prodloužená.

Čepel sekery Patriot velmi snadno pronikne do dřeva a naruší jeho strukturu. Štípaní dřeva jde pak rychleji i snadněji.
Autor: Mountfield

Nejen na sekání

Důležitý je i tvar čepele. S nejnovějšími typy nemusíte při sekání vynakládat tak velké množství síly, jako kdybyste pracovali s běžnou sekerou. Navíc mají čepele seker i praktickou hlavu pro zatloukání hřebíků. Užitečnou vychytávkou je, když je na samotné sekeře vytištěný metr. Můžete si tak odměřit, jak velká polena budete řezat. Taky se vyplatí, když je sekera v praktickém bezpečnostním pouzdře. To nejen že zabezpečí ostrou čepel, ale navíc díky němu můžete sekeru zavěsit.