Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nenechte si ničit zahradu. Zbavte se krtka jednou provždy!

/
  • Krtek na zahradě dokáže nadělat daleko více škody než užitku. Co na něj platí nejvíce?
    Krtek na zahradě dokáže nadělat daleko více škody než užitku. Co na něj platí nejvíce? (pestcontrolrx.com)
    27. května 2015 ● 06:00

    Den co den nové krtince na pečlivě udržovaném trávníku, podryté a propadající se záhony s hynoucími rostlinami. Tohle černé zvířátko není na naší zahradě vítaným hostem.Jenže když se u nás jednou zabydlí, už se mu pryč nechce. Poradíme vám, jak ho vyhnat.

  • 1.

    1. Je krtek vůbec něčím užitečný?

    Zahrada
    Autor: Shutterstock.com

    Zahrádkáři dobře vědí, že krtek je houževnatý nepřítel. Ale umí být užitečný. Loví totiž larvy, hmyz, myši a ostatní škůdce, a tím pomáhá čistit vaši zahrádku. I přesto ho tam ale obvykle nevidíme rádi. Neškodí nám sice vědomě, jenže pod povrchem vytváří rozsáhlý labyrint chodeb, čímž podrývá rostliny a poškozuje jejich kořeny. Právě to pak nejčastěji vede k jejich úhynu.

  • 2.

    2. Pozor, abyste nedostali pokutu

    (ilustrační foto)
    Autor: Blesk

    Můžete krtka zabít, nebo ne? Není sice zvlášť chráněný, ale nesmíte ho týrat – pokud tak učiníte, můžete dostat pokutu až 50 tisíc korun. Je proto dobré najít způsob, jak ho ze svého pozemku vyhnat. Na druhou stranu – ani za použití pastí na krtka a jeho zabití pokutu nejspíše nedostanete, protože na to zákon nepohlíží jako na týrání. 

  • 3.

    3. Vyžeňte je citronem nebo afrikánem

    Chcete být za pár dní o něco lehčí? Zkuste citronovou dietu!
    Autor: Profimedia.cz

    Vyzkoušet můžete oblíbené rady našich babiček. Zkuste dát do krtinců citron, citronovou kůru, tvarůžky, listy ořešáku, tablety naftalínu nebo lidské vlasy. Funguje to, ale jenom na čas. Dalším řešením je pořídit si kočku. Neměla by ale být kastrovaná. Dobrý efekt mají také některé druhy silně aromatických rostlin, jako jsou například afrikán, laskavec, řepčík královský nebo pryšec křížmolistý. Krtkovi sice nevoní, ale jejich dosah je malý, takže začne rýt někde opodál.

  • 4.

    4. A co takhle hluk?

    Proti klíšťatům na zahradě pomáhá krátce střižený trávník.
    Autor: Shutterstock.com

    Mezi modernější "zbraně" pak patří zvukové elektronické rušičky. Ty ale mají obvykle stále stejnou frekvenci, takže na nějakou dobu sice krtka odradí, ale po čase si na zvuk zvykne a pokračuje ve své práci vesele dál. Krtek miluje klid, takže hluk mu vadí všeobecně. Používejte proto často sekačku. Můžete také na vysavači zapnout obrácený chod a trubkou foukat do krtinců vzduch. To dlouho nevydrží ani ten nejotrlejší podnájemník!

  • 5.

    5. Můžete vsadit i na benzin

    Není nad to mít čerstvé koření vždy po ruce. Bylinkový záhon by měl být blízko kuchyně a na slunném místě.
    Autor: Shutterstock.com

    Účinnou metodou je prý zapustit do krtinců kovovou trubku a nasadit na ni PET lahev. Tu v prostřední části nastříhejte tak, aby vytvořila větrník. Hluk, který vytvoří, je kolísavý podle síly větru. Krtka to za čas přestane bavit a odstěhuje se k sousedům. Zkušení zahrádkáři tvrdí, že krtkům absolutně nevoní benzin. Namočte do něj noviny nebo hadry a dejte je do krtinců. Zápach v chodbičkách krtka odradí od rytí, a budete-li tento postup trpělivě opakovat, naštve se a odstěhuje se jinam. Někteří uživatelé internetu tvrdí, že účinný je i dámský vibrátor. Pokud tedy doma máte nějaký nevyužitý, můžete to zkusit. Vibrátor stačí vybavit kvalitními bateriemi, pustit na nejvyšší výkon a zastrčit do krtince.

  • 6.

    6. Použít můžete i pasti

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Na trhu je k dostání celá řada různých pastí. Ty se kladou do obnažených nor a zakrývají se. Používejte je podle návodu, ale nikdy nezapomeňte na nejdůležitější věc. Před manipulací s pastí si vždy nasaďte gumové rukavice. Krtek má sice zakrnělý slabý zrak, ale extrémně vyvinutý čich. Dokonale rozpozná lidský pach a na vaši past vám neskočí.

  • 7.

    7. Metody pro drsnější

    Krtek
    Autor: čtk

    Použít můžete i daleko drastičtější metody. Třeba gelové návnady. Podle rad zkušených zahrádkářů byste nejdříve měli zničit všechny jeho hromádky. Na ty, které si obnoví, se pak zaměřte a přímo do děr naklaďte gelovou návnadu. Tu byste ale měli dobře zahrabat, abyste kromě vypuzení krtka neotrávili například vaši kočku nebo psa. I gelovou návnadu vždy ale klaďte v rukavicích.

  • 8.

    8. Na hlodavce platí i patrony

    Zahrada
    Autor: Shutterstock.com

    Dalším údajně účinným řešením, jak se nepřítele zbavit, je použití takzvané vykuřovací patrony. Po zapálení a následném vyhoření začne patrona kvůli půdní vlhkosti uvolňovat jedovatý plyn. Ten by neměl způsobit škodu na zahradních plodinách, takže její použití je bezpečné. Vykuřovací patronu, stejně jako gelovou návnadu, pořídíte v obchodech pro zahrádkáře.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy