Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

5 osvědčených rad pro dokonalý letní trávník. Základem je sečení

/
  • Zapamatujte si: čím častěji trávník sečete, tím bude krásnější
    Zapamatujte si: čím častěji trávník sečete, tím bude krásnější (archiv firmy VIKING)
    14. června 2015 ● 06:00

    Léto už klepe na dveře, a proto jsme pro vás připravili pár tipů, jak správně pečovat o svůj trávník. Každý z vás jistě občas pokukoval po krásném zeleném koberci u sousedů za plotem. Co tedy udělat pro to, aby letos oni závistivě nahlíželi k vám? Trávník toho musí hodně vydržet a zároveň by měl i dobře vypadat. To vše je jen otázkou správné péče.

  • 1.

    Sečte, sečte, a ještě jednou sečte


    Vlastně je to docela snadné: čím častěji trávník sečete, tím bude krásnější. I když sami chodíte k holiči jen každé dva měsíce, při péči o trávník doporučujeme sekání dvakrát až třikrát týdně. Kdo hodně hnojí, musí i hodně sekat. Ideálně na víckrát a za oblačnějšího počasí. Držte se ideálně pravidla, že při teplotách vyšších než 25 °C zkracujeme porost o třetinu délky, při 20 až 25 °C o jednu polovinu a při teplotě pod 20 °C můžeme zkracovat o dvě třetiny délky porostu. Jinak musíme počítat s tím, že prudkým slunečním svitem trávník zežloutne, prořídne a vás čekají starosti.
    Akumulátorový vyžínač je ideální volbou pro vyžínání podél překážek, u stromů a keřů, pro špatně dostupná místa nebo nerovný terén.
    Autor: archiv firmy STIHL
  • 2.

    Zavlažovat: ANO, ale NE utopit!

    Při zavlažování buďte spíše šetrnější. Zde platí, na rozdíl od hnojení, raději méně než příliš mnoho. Tráva navíc potřebuje vodu jen při největších vedrech. Potřeba vody u trávníku je závislá na aktuálních teplotách a složení půdy. Je proto obtížné uvést konkrétní údaje pro intenzitu a frekvenci zavlažování. Pro orientaci je však možno obecně stanovit toto: pravidelně zalévejte trávník až ke kořínkům, v horkých obdobích s malými srážkami zavlažujte dvakrát týdně, ale o to intenzivněji (cca 15 až 20 litrů/m2). Menší dávky vody v častých intervalech nejsou pro trávník vhodné.
    U zalévání trávníku platí, že všeho moc škodí.
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM

  • 3.

    Mulčujte


    Nenechejte trávník hladovět. Sama tráva představuje vynikající hnojivo. Pravidelným sečením pomocí mulčovací sekačky zůstane posečená tráva ležet na ploše, rozloží se a slouží jako cenná zásobárna organických živin. Je však nezbytné, aby posečená tráva byla dobře rozmělněna a rozptýlena. Dusík v ní obsažený rychle mineralizuje a je díky působení rostliny opětovně využit.
    Krásný trávník potřebuje živiny.
    Autor: Shutterstock.com
  • 4.

    Na hnojivu nešetřete

    Pokud nepoužíváte při údržbě trávníku mulčování, je hnojení základem. Trávník by měl dostat 4 až 5krát ročně správnou výživu. Předchází se tím i růstu mechu a plevelů. Jako energetickou výživu využívejte organicko-minerální hnojiva, která podporují život v půdě pod zeleným kobercem. Poslední hnojení v roce by se mělo provádět v září.
    Dokonalý trávník není věda.
    Autor: Shutterstock.com
  • 5.

    Udržujte ho

    Vytrhávejte plevel, vylepšujte poškozená místa v trávníku a v pozdním létě proveďte v případě potřeby dodatečný přísev, aby tráva mohla během teplého podzimu ještě vyrůst. Pamatujte si ale, že osetá plocha nesmí vyschnout. Zalévejte ji jemným rozstřikovačem nepřetržitě od výsevu až do vzejití travních rostlin.

     

    Když se budete řídit výše uvedenými radami, můžete udělat pro sametově měkký, hustý a vitální trávník už jen jedno: nechat jej v klidu růst.

    Semen dávejte jen tolik, kolik doporučuje výrobce.
    Autor: Shutterstock.com

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy