Zahradní nábytek pravděpodobně nepatří mezi věci, které kupujeme každý rok. Investice do něj není malá, ale rozhodně se vyplatí. Nenechte se zlákat nabídkou „levného“ zboží. I když totiž zprvu rádoby ušetříte, taková „výhodná“ koupě se vám nakonec prodraží. Takový nábytek totiž dlouho nevydrží a vy si za rok či dva budete muset pořídit nový. Je proto rovnou lepší zvolit sice dražší, ale podstatně kvalitnější variantu, která vám však vydrží až desítky let, a to bez nutnosti náročnější údržby.

I dřevěný nábytek může být odolný. Sestava z houževnatého tropického eukalyptu má konstrukci ze slitiny hliníku opatřenou povrchovou úpravou, která ochrání před vlivy počasí.
Autor: Mountfield

Proto raději tentokrát zapomeňte na „výhodné“ nabídky na internetu, kde například hrozí, že dřevo použité na výrobu nábytku nebylo úplně suché a může v našem prostředí ještě „pracovat“ - popraskat, sesychat se nebo kroutit. Zahradní nábytek si proto vyberte u prověřených prodejců, kde nehrozí problémy s kvalitou a kde si můžete konkrétní výrobek důkladně vyzkoušet. Rozumným vodítkem při výběru je i záruční lhůta – na našem trhu můžete nalézt nábytek dokonce se sedmiletou zárukou. V kamenných obchodech navíc máte možnost si nábytek nejen vyzkoušet, ale také na místě nakombinovat sestavu z různých prvků přímo pro vás.

Moderní bezúdržbové materiály jsou vhodnou volbou pro všechny, kteří mají nábytek po celý rok pod širým nebem. Příkladem toho může být elegantní umělý ratan, který se dá navíc skvěle kombinovat i s ostatními materiály.
Autor: Archiv

Na co se tedy zaměřit?

V první řadě si ujasněte, kde svůj zahradní nábytek budete používat. Pokud bude stát volně na terase či zahradě, musí splňovat jinou formu ochrany než nábytek umístěný pod pergolou či v zimní zahradě. V případě, že tedy chcete nábytek umístit na volný nekrytý prostor, vždy se spíše přiklánějte k ošetřenému dřevu (lakovanému, barvenému, mořenému, napuštěnému oleji či voskovanému) nebo k nábytku z moderních bezúdržbových materiálů. Takový nábytek nepodléhá tolik vlivu venkovního počasí.

Hliníkové sestavy vynikají lehkou, stabilní a pevnou konstrukcí.
Autor: Archiv

Dalším důležitým faktorem je, jak a k čemu ho vlastně budete nejčastěji používat. K posezení s přáteli, hraní karet, popití a popovídání totiž potřebujete úplně jiný typ nábytku, než když ho budete využívat především k občerstvení či servírování. Možná vám to přijde jako banalita, ale vězte, že v křesle, či sedačce perfektní pro odpolední siestu, počtení knihy nebo jen takové příjemné poválení se, se jen těžko pohodlně najíte.

Zahradnímu nábytku ze dřeva se budeme věnovat už v příštím díle našeho seriálu, a to už v pondělí. Nábytek z moderních bezúdržbových materiálů pak dostane prostor příští středu.