Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mšice útočí, zbavte se jich! Pomohou osvědčené babské rady

/
  • Mšice nám dokáží pořádně znepříjemnit léto.
    Mšice nám dokáží pořádně znepříjemnit léto. (Shutterstock.com)
    10. července 2015 ● 06:00

    Devastují vám květiny a pracně vypěstovanou úrodu všudypřítomné mšice? Nedejte se a pusťte se s nimi do boje! Zapomeňte přitom na kupovanou chemii a zkuste generacemi prověřené metody našich předků.

  • 1.

    Postříkejte je olejem

    Zbavit se mšic není jednoduché. Proti chemickým postřikům se stávají časem imunní, a tak je lepší zkusit prostředky domácí výroby. Velmi účinný je třeba postřik silným roztokem z levandulového oleje. Stejně dobře funguje, když v litru vody rozpustíte 1 dl řepkového oleje.
    ...
    Autor: Shutterstock.com
  • 2.

    Schovávejte si vajgly

    Nikotin má na mšice i jiné škůdce toxické účinky. Pokud je vaše domácnost aspoň zčásti kuřácká, nevyhazujte cigaretové nedopalky do koše. Mohou ještě posloužit. Vyrobte si jednoduchý postřik tak, že sesbírané vajgly vyvaříte ve vodě. Postřik pak pomocí rozprašovače nanášejte na rostliny i spodní strany listů, dokud se mšic nezbavíte.
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
  • 3.

    Připravte výluh z tabáku

    Ani nekuřáci však nemusí věšet hlavu. Vynikající výsledky má také starý dobrý výluh z tabáku. Připravíte ho snadno. 150 g tabáku rozmíchejte ve 3 litrech vody a hodinu pomalu vařte, vystydlý roztok přeceďte přes jemné sítko nebo silonovou punčochu. Výluh zřeďte v poměru 1:1, nalijte do postřikovače a napadené rostliny postříkejte.
    Autor: Celní ředitelství Hradec Králové
  • 4.

    Vyluhujte kopřivy

    Účinný je také výluh z "obyčejných" kopřiv. Ani jeho příprava není nijak složitá. Půl kilogramu čerstvých kopřiv louhujte nejlépe čtyřiadvacet hodin v pěti litrech vody. Tímto čerstvým neředěným výluhem pak postřikujte rostliny napadené mšicemi.
    Autor: Profimedia.cz
  • 5.

    Mýdlový postřik

    Hodí se na okrasné květiny a jeho výroba je jednoduchá. Lžíci tekutého mýdla nebo saponu na nádobí smíchejte s 2,5 litru vody, přelijte do nádoby a naneste na rostliny. Nevynechejte ani spodní strany listů. Nanášejte jednou týdně večer nebo po každém dešti, pěstujete-li rostliny venku.
    Autor: shutterstock.com
  • 6.

    Pomohou i bylinky

    Na bylinky, které máte v plánu konzumovat, vyzkoušejte raději třeba postřik z pelyňku. Hořký pelyněk mšice odpuzuje, a tak tento ochranný postřik udrží škůdce v bezpečné vzdálenosti. Přelijte 80 g čerstvých nasekaných listů pelyňku 1,25 litru vroucí vody. Nechte louhovat, dokud voda nevychladne. Odvar přeceďte přes jemné síto a přelijte do rozprašovače. Pelyněk je vhodný i na bylinky, které se chystáte využít v kuchyni. 
    Autor: cnc
  • 7.

    Nevyhazujte listy od rajčat

    I když to může znít neuvěřitelně, účinný je i domácí přípravek připravený z listů a výštipků rajčat. Ty obsahují alkaloidy, které účinně hubí všechen hmyz. Účinný postřik vyrobíte z 80 g nasekaných listů, které přes noc namočte do litru vody. Ráno sceďte a použijte na ošetření napadených rostlin.
    Autor: pawpaw.cz
  • 8.

    Vsaďte na berušky

    Vyplatí se, když si na zahradě budete hýčkat živočichy, kteří mají na škodlivý hmyz spadeno stejně jako vy. Příkladem jsou slunéčka sedmitečná. Jak dospělá, tak i larvy jich dokážou zkonzumovat úctyhodné množství. Ve sklenících a fóliovnících zase dobře funguje vysadit vosičky. Na mšice platí Aphidius Alemani. Parazitické vosičky vkládají do kukel mšic vajíčka. Z nich se vylíhnou larvy, které kukly vyjedí. Jedna malá vosička za život naklade až 300 vajíček. Pak přirozeně zahynou.
    Autor: Jan Kopřiva

Přidat názor
Počet komentářů: 1

newdawn: Tabák nepoužívat - je co se týká reziduí cca 10x horší než moderní chemie !!

(10. 07. 2015 23:42)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy