Na trhu je nepřeberné množství materiálů. Každý z nich má své výhody i nevýhody. O tom, jak si vybrat zahradní nábytek ze dřeva a na co si dát při jeho koupi pozor, už jsme psali. Dříve tolik oblíbené dřevo však v poslední době stále častěji ustupuje nábytku kovovému. Důvod je nasnadě - má dlouho životnost a snadno se udržuje.

Pokud tedy chcete mít jistotu, že vám zahradní posezení vydrží dlouhá léta a přitom s minimálními nároky na jeho údržbu, pak je právě tenhle nábytek tou správnou volbou. Designérům navíc kovy umožňují navrhnout bezpočet různých variací, takže si každý může vybrat podle svého vkusu, prostorových i finančních možností.

Zahradní nábytek z hliníku

Nadčasový hliníkový nábytek je vyroben ze slitiny mědi a hliníku, oproti čistému hliníku je až pětkrát pevnější a tvrdší. Stálobarevný výplet židlí z umělé tkaniny je odolný vůči vodě i slunečnímu záření.
Autor: archiv

Obrovskou výhodou tohoto nábytku je, že se o něj nemusíte téměř starat. Přírodními vlivy je téměř nezničitelný. Nebledne a je vysoce odolný vůči korozi. Křesla, židle, stoly a lehátka mají nízkou hmotnost, takže je snadno přenesete z místa na místo. Navíc je stabilní a elegantní. Jeho údržba vám nezabere příliš času. Postačí jen vlažná voda a hadřík.

K výrobě kvalitního hliníkového nábytku se používá dural neboli „tvrdý hliník“, což je vlastně slitina hliníku a mědi. Oproti čistému hliníku je sice nepatrně těžší, ale až pětkrát pevnější i tvrdší.

Někomu může nábytek z hliníku připadat chladný, barevné odstíny přidružených prvků – dřevěné područky či vyplétané plochy však nábytek elegantních linií projasňují.

Nábytek je přírodními vlivy téměř nezničitelný – nebledne, je lehký, stabilní a vysoce odolný vůči korozi.
Autor: Mountfield

 

Na co se zaměřit při nákupu

Pozor si dejte na nekvalitní levný nábytek ze slabšího plechu, který se snadno ohne nebo promáčkne, a to je prakticky neopravitelné. Pozornost věnujte také tomu, zda má antikorozní povrchovou úpravu. Ta vám zaručí, že při dobrém zacházení vydrží materiál dlouhé roky vzdorovat vlhku. Kvalitní hliníková křesla by měla mít područky, a to nejlépe z odolného teakového dřeva. Při posezení jsou totiž neustále zatěžovány, proto je pro jejich výrobu nejvhodnější pevný a vysoce odolný teak. Díky područkám ze dřeva se dají křesla pěkně kombinovat i s dřevěnými stoly. Zjistěte, zda se pevná hliníková křesla dají stohovat. Je to praktické – v případě uskladňování nábytku ušetříte místo. Je příjemné, když máte v prodejně možnost výběru mezi pevnými i polohovatelnými modely.

Hliníkový nábytek s opěrnou a sedací částí z vrstveného polstrování je velmi pohodlný. A opět – bezúdržbový.
Autor: Mountfield

Náš tip:

Pořiďte si hliníkový nábytek s voděodolným vrstveným polstrováním. Ten je díky opěrné a sedací části křesel s polstrováním integrovaným v pevném rámu pohodlný i bez použití dalších podsedáků.

Zahradní nábytek z tahokovu

Prakticky bezúdržbový je také zahradní nábytek z tohoto materiálu. Jde o mřížovinu vyrobenou bezodpadovou technologií tak, že se do plného plechu prostřihne speciálním nožem řada otvorů a po prostřihnutí otvoru se plech natáhne. Tahokov lze použít jako lehkou vzdušnou a přitom odolnou výplňovou plochu téměř kdekoliv. Není proto divu, že ho výrobci začali využívat i při výrobě venkovního nábytku, který je moderní, funkční a zároveň pohodlný.

Moderní a funkční – to je nábytek z tahokovu. Speciální povrchová úprava Elotherm zaručuje vysokou ochranu před korozí, poškozením a povětrnostními vlivy.
Autor: archiv

Na co se zaměřit při nákupu

Ujistěte se, že vámi vybraný nábytek je chráněn povrchovou úpravou, která je speciálně navržena pro venkovní použití. Takový, od německé společnosti MWH, na našem trhu nabízí například společnost Mountfield. Elotherm zaručuje ochranu kovu před korozí, poškozením a povětrnostními vlivy. Vyšší řada nábytku je pak opatřena povrchovou úpravou Thermosint, která zajišťuje na dotek teplý a hladký povrch nábytku, který se na slunci nerozpálí a ve stínu nestudí. Na výrobce, kteří pro povrchovou úpravu používají práškovou barvou, si dávejte pozor, takovéto produkty totiž nebývají kvalitní.

Vyšší řadu pak představuje nábytek z tahokovu potažený vrstvou Thermosint, která je tvořena ze speciálních polymerů a hliníku. Nábytek je teplý a hladký na dotek, na slunci se nerozpálí a ve stínu a v noci nestudí.
Autor: Mountfield

Zahradní nábytek z umělého ratanu

Ratanový nábytek existuje v mnoha barvách a provedení. Nejčastější jsou tmavé odstíny – hnědá a černá, ale naleznete i světle hnědou či stříbrnou. Jednotlivé produkty se liší v šířce a tloušťce materiálu, jeho složení i v povrchové úpravě. Existuje hladká varianta materiálu i vzorkovaná varianta.

Nábytek z umělého ratanu je odolný vůči UV záření i proti značným výkyvům teplot. Má stálou barvu a snadno se dá nakombinovat s jinými materiály.
Autor: archiv

Kromě svého vzhledu boduje nízkou hmotností, dlouhou životností a téměř nulovou potřebou údržby. Je imunní vůči vodě i slunečním paprskům a hliníková konstrukce, která se pod umělým ratanem skrývá, vydrží při běžném užívání bezmála věčnost. Předností tohoto materiálu je, že je plně recyklovatelný, pružný, pevný a netoxický. Velkou výhodou moderního nábytku z umělého ratanu je jeho možné využití i v interiérech, jako jsou například zimní zahrady nebo haly moderních domů a bytů.

Výhodou umělého ratanu jsou minimální požadavky na údržbu. Za běžných teplot se neloupe ani nepraská. Nábytek by neměl být vystavován teplotám nad 40 °C a v zimě teplotám pod 0 °C. Pouze v období mrazů, kdy tento materiál křehne, by totiž mohlo dojít k jeho popraskání. Čas od času, v závislosti na čistotě prostředí, ve kterém je nábytek umístěn, jej pouze omyjte vlažnou mýdlovou vodou.

 

Součástí ratanového křesla jsou nejen na dotek příjemné teakové područky, ale také pohodlný podsedák a polštářek.
Autor: Mountfield

Na co se zaměřit při nákupu

Při nákupu nábytku z umělého ratanu se zeptejte, zda je polstrování již v ceně křesla. Pohodlná jsou i bez něj, polštářky však komfort při posezení ještě zvyšují. Zjistěte, zda má prodejce v sortimentu křesla s područkami i bez nich.