Jednoletá bylina, která je příbuzná anýzu, kmínu a kopru, v naší kuchyni zatím nenachází příliš uplatnění. Snad jen semena, která jsou součástí perníkového koření, přidávají se do nakládaných hub a zeleniny a také do chleba, který je pak díky tomuto koření stravitelnější.

Mletý koriandr tvoří také jednu ze základních součástí indického karí. Dále se používá k přípravě jehněčího, vepřového, hovězího a drůbežího masa, do omáček i při přípravě sladkých jídel. Čerstvé lístky koriandru se pak nejvíce uplatňují v thajské, indické, arabské, ale hlavně v mexické kuchyni. Jsou vhodné na ryby a mořské dary, do polévek, do luštěnin, zeleninových salátů, sendvičů a na restovanou zeleninu.

Krůtí karbanátky s koriandrem a restovanou zeleninou

Krůtí karbanátky s koriandrem a restovanou zeleninou

Připravte si lehkou večeři z krůtího masa!celý článek

Vypěstovat koriandr není věda

Semena koupíte téměř všude, kde mají koření, čerstvý koriandr pak seženete na tržištích, ve větších supermarketech a v asijských potravinách. V lednici vám ale příliš dlouho nevydrží. Nejlepší je proto vypěstovat si na zahrádce nebo v truhlíku za oknem rostlinky vlastní. Není nijak náročný, takže to zvládne i začátečník.

Důležité je jen dbát na pravidelnou zálivku a hnojení. Koriandr je nejlepší zalévat spodem do misky odstátou vodou pokojové teploty. Pozor na přemokření půdy, které by mělo za následek hnilobu kořenů a následné uhynutí rostliny. Přihnojujte jednou za měsíc tekutým organickým hnojivem. Pokud vám rostlinu napadnou svilušky – drobní různobarevní pavoučci – postavte koriandr na čerstvý vzduch. Škůdci bylinku sami opustí.

Nastal čas vysazování bylinek: Víme, na které nesmíte zapomenout

Nastal čas vysazování bylinek: Víme, na které nesmíte zapomenout

Jsou voňavé, vypadají krásně na zahradě i v květináči na okně. Teplé jarní dny se nezadržitelně blíží, trhy už se zaplňují sazeničkami a tak je nejvyšší…celý článek

Bylina s léčivými účinky

Koriandr, který se pěstuje již několik tisíc let jako léčivé koření, je dodnes v lidovém léčitelství velmi používaný. Užívá se hlavně při zažívacích potížích, proti nadýmání, proti křečím v břiše a žaludku, kolikám v trávicím traktu. Příznivě ovlivňuje činnost slinivky břišní. Silice v něm obsažené zvyšují chuť k jídlu tím, že podporují tvorbu žaludeční šťávy. Má také příznivé účinky na nervovou soustavu, stimuluje i tělesnou činnost. Podporuje vykašlávání. V některých oblastech je koriandr vychvalován jako velmi účinné afrodiziakum.

Používají se zásadně drcená semena, ze kterých buď můžete udělat odvar (1 polévková lžíce na 2 až 3 dl vody), nebo která se polykají čerstvě nadrcená v množství jedné moka lžičky 3krát denně. 

Zevně se koriandr používá k ošetřování vředů nebo jako mazání při onemocněních kloubů. Naložený v lihu je neocenitelný při revmatismu a bolestech v kloubech.

Náš tip:

Koriandr je díky své lahodné chuti a vůni vhodný i k výrobě léčivého vína. Do 1 l červeného vína nasypte asi 3 až 4 polévkové lžíce koriandru a nechte 10 dnů vyluhovat. Užívají se 1 až 4 polévkové lžíce denně.