Větve se vyplatí zpracovat!

S pomocí drtiče zahradního odpadu větve a větvičky proměníte ve výborný mulčovací materiál. Jemnou dřevní drť, která vzniká díky soustavě rotujících nožů, můžete také využít jako skvělý základ pro kompost. A pokud s ním obsypete půdu kolem růží a okrasných dřevin, nebo ho použijete na cestičky mezi záhony či ve skalce, zamezíte nežádoucímu prorůstání plevele. Cena kupovaného mulče se přitom v hobby marketech pohybuje kolem 100 Kč za 50l.

Jak drtič vybírat?

Na běžnou zahradu vám postačí některý z drtičů s elektrickým motorem. Ty pomocí drtícího ústrojí rozmělní větve na malé kousky. Na trhu je jich celá řada, liší se výkonem motoru a provedením. Při výběru tedy zvažte, jak často a jak silné větve budete chtít zpracovávat. Na slabší větve vám postačí levnější stroj s menším výkonem, nejsilnější drtiče si naopak snadno poradí i s větvemi o průměru 4,5 cm. Neměl by se při práci kývat, praktické jsou modely vybavené velkými koly, díky kterým stroj snadno přesunete z jednoho místa zahrady na druhé. Při koupi si zkontrolujte, zda má stroj dobrou stabilitu.

Malý, ale výkonný zahradní drtič si poradí i s větvemi o průměru 30 mm.
Autor: Archiv

Rozdíly jsou i v podavačích a krytech strojů. Ohlídejte si, aby podavač umožňoval snadné a bezpečné vkládaní větví. Samozřejmostí by měl být průhledný plastový box s bezpečnostní pojistkou, která zabraňuje spuštění stroje, není-li pod výstupem umístěn box, který usnadňuje kontrolu naplnění a transport štěpků i drti. Menší modely mohou místo boxu rovněž disponovat praktickým připínacím vakem na drcený materiál. Chybět by neměla ani pojistka proti znovuspuštění při výpadku proudu, která přístroj automaticky vypne a k opětovnému zapnutí je nutné znovu stisknout startovací tlačítko.

Autor: Mountfield

Bezpečnost především. Při výpadku proudu se přístroj automaticky vypne, opětovně jej spustíte stiskem zeleného tlačítka. Dalším bezpečnostním prvkem je umístění koše pod výstupem. Pokud koš není nasazen, přístroj se nezapne.
Autor: Mountfield

 

K čemu slouží štěpkovače?

Štěpkovače pracují na podobném principu, větve však štěpí na větší kusy. Dělení materiálu probíhá za pomoci štěpkovací frézy, která větve postupně ukrajuje a zároveň automaticky vtahuje větve do vnitřního mechanismu stroje. Výsledkem jsou asi 2,5 centimetru dlouhé štěpky, které můžeme využít nejen jako mulčovací materiál, ale po proschnutí i jako vysoce výhřevné palivo do krbů, kotlů nebo kamen.

Štěpky po proschnutí využijete třeba jako palivo do kamen a kotlů.
Autor: Archiv