Kdy zalévat?

Jedna z nejdůležitějších věcí. Rozhodně ne v době, kdy jsou záhonky nebo truhlíky rozpálené slunečními paprsky. Studená voda by rostlinám způsobila šok, z něhož by se nemusely vzpamatovat. Ideální dobou pro závlahu v parných dnech je ráno nebo pozdější večer, kdy slunce tolik nepálí.

Jak často zalévat?

V letních měsících klidně i dvakrát denně v menších dávkách. Týká se to především záhonů, keřů i ploch trávníku, které jsou po větší část dne na slunci.

Autor: Mountfield

Způsoby závlahy

Možností zalévání je spousta. Úplně nejjednodušším způsobem je klasická konev, ale ta vám stačí tak na pár truhlíků. Na větší zahradě se záhony by to byl s konví pořádný tělocvik. Proto je lepší si zalévání zpříjemnit.

Pokud máte vlastní studnu, nebo zaléváte vodou z potoka či jezírka, neobejdete se bez čerpadla nebo automatické vodárny. Díky vysokému průtoku a výtlaku dokáží dopravit vodu nejen do zavlažovací pistole na konci hadice, ale snadno „utáhnou“ i větší zavlažovací systémy s více koncovými postřikovači.

Záleží na každém, jaké čerpadlo je pro jeho potřeby ideální. Na závlahu jsou nejpoužívanější čerpadla povrchová a ponorná, existují i specializovaná čerpadla do sudu nebo do vrtaných studní.

Autor: Mountfield

Jak vybrat hadici

Efektivní a rychlé zavlažování by samozřejmě nebylo možné bez kvalitní hadice. Na trhu najdete hadice v různých délkách i průměrech s tím, že nejžádanější jsou úzké půlcoulové. Asi nejzákladnějším kritériem pro výběr hadice je fakt, aby dobře držela tvar a nelámala se.

„Prodejce by vám měl sdělit i další informace o dané hadici. Například z kolika vrstev se skládá, zda je odolná proti UV záření, tvorbě řas nebo oděru,“ říká František Turek ze společnosti Mountfield, odborník na zahradní hadice a závlahu.

Navijáky, pistole, spojky, zavlažovače

Aby byl komfort při zalévání co nejvyšší, určitě uvítáte pomocníky, jako třeba hadicový vozík s navijákem, který výrazně usnadňuje transport hadice po zahradě. Existují i hadicové navijáky, které se dají připevnit třeba na zeď domu a můžete je otáčet o 180 stupňů.

Autor: Mountfield

K hadicím samozřejmě patří velké množství zavlažovacích pistolí a rychlospojek. Na trhu jich je nepřeberné množství a záleží na každém, co od zavlažovací pistole očekává a kolik je ochoten za ni zaplatit. Ceny se pohybují od několika desítek korun až po sumy v řádech několika set korun.

Autor: Mountfield

Pokud potřebujete zavlažovat například trávník delší dobu a nechce se vám stát uprostřed zahrady s hadicí v ruce, ideálním řešením jsou zavlažovače. Jednoduše je připojíte na hadici a necháte pracovat. Díky systému otočných trysek dokonale a rovnoměrně zavlaží celou plochu.

Ať už sáhnete po jakémkoliv pomocníkovi pro závlahu, vaše zahrada to určitě ocení.