Dnes už tohle slovo nezní jako výraz z jiné planety, většina lidí vertikutaci provádí a odměnou jim je parádní pažit. Pro ty, kteří o ní ještě v životě neslyšeli, máme pár rad a informací. Je nejvyšší čas začít!

Vertikutace vznikla z anglických slov „vertical“ a „cut“, tedy vertikální řez. V češtině se dá zjednodušeně vyložit jako provzdušnění trávníku či trávníková terapie. Jedná se o činnost nenamáhavou a celkem příjemnou.

Provádí se pomoci stroje zvaného vertikutátor, který připomíná sekačku. Zvenku vypadají vertikutátory téměř identicky, ale místo rotačního nože mají válec se svisle položenými ostrými menšími noži, některé jsou doplněny i pružinkami. U řady strojů nabízí výrobce samostatné válce s noži a pružinami, které jednoduše vyměníte během chvilky.

Autor: Mountfield

Vertikutátorem se neupravuje půda jako taková, nýbrž travní povrh. Proto se nože vertikutátoru nastavují tak, aby se půdy jen lehce dotýkaly. Příliš hluboké zářezy poškozují kořenový systém a navíc může dojít ke zbytečnému opotřebení nožů. Přesnou hloubku řezu je vhodné nastavit na rovné ploše bez chodu motoru, a to v rozmezí od 2 do 4 milimetrů tak, aby mohl stroj efektivně trávník pročistit a zároveň ho neponičil.

A teď už přichází samotný proces vertikutace.

Jak vypadá v praxi?

Nože vertikutátoru nařežou travní drny, trávník provzdušňují a zpřístupní živinám a vláze. Pružiny pak všechny nečistoty v podobě mechů a travní plsti vyhrabou.

Autor: Mountfield

Kdy vertikutovat?

Vertikutaci je třeba provádět alespoň dvakrát do roka, a to na jaře a na podzim. Zejména jarní obnova trávníku je nesmírně důležitá, protože po zimě potřebuje zregenerovat. Ideálním obdobím pro jarní vertikutaci je březen a první polovina dubna. Záleží na počasí. Je potřeba počkat, až půda proschne. Nesmíte vertikutovat přemrzlou ani mokrou půdu, to byste napáchali víc škody než užitku. Ideální je před vertikutací nechat trávník trochu povyrůst, posekat a vertikutaci provádět po dalších třech dnech.

Čím vertikutovat?

Nejrozšířenějšími vertikutátory jsou elektrické a benzinové. Na menší plochy bez velkých terénních nerovností s dobrou dostupností elektřiny je ideální elektrický vertikutátor. Je lehčí, tišší, méně náročný na údržbu a vhodný i pro ženy. Elektrické stroje jsou také levnější. Benzinové stroje jsou skuteční dravci. Práce s nimi je díky silnějším motorům a většímu záběru rychlejší a vhodné jsou pro rozlehlé i členité travní plochy.

Co dál?

Pokud máte trávník ošetřený vertikutací, nastartujete jeho zdravý růst. Odměna na sebe nenechá dlouho čekat. Pár dní sice bude zvertikutovaná plocha vypadat, jakoby se po ní přehnalo stádo slonů, ale brzy se dostaví požadovaný efekt. Hůře porostlá místa je ideální dosít správným trávníkovým osivem, přidat trávníkové hnojivo a pravidelně zavlažovat. Odměnou vám bude po celou sezónu krásný a sytě zelený trávník. Sousedi vám ho určitě budou závidět.