I třeba s výhledem na příští rok, protože dřevo je potřeba dávat do kamen či krbu řádně proschlé a minimálně rok by mělo vysychat.

Na řezání palivového dřeva je nejlepší pila benzinová. Za pár hodin s ní nařežete dřevo na spoustu dlouhých zimních večerů. Na českém trhu je takových pil nepřeberné množství. Od úplně nejzákladnějších hobby pil přes pily farmářské až po profesionální stroje na těžbu dřeva v lese.

Něco pro dřevorubce

Profesionální dřevorubec potřebuje dravce: pilu, která vydrží pracovat i několik hodin v kuse a moc se u toho „nezadýchá“… Na pravidelné kácení velkých stromů je potřeba stroj s maximálním výkonem a optimální ergonomií. Takové pily jsou konstruovány pro profesionální celodenní i celoroční používání a jsou vybaveny třeba i vyhřívanými rukojeťmi.

 

Autor: Mountfield

Dřevorubec sáhne zpravidla po osvědčených značkách, které se opírají o letitou tradici a pily jsou pro jejich výrobce často vlajkovou lodí sortimentu. Taková pila, která obstojí i v těch nejtěžších lesních bitvách, má třeba i 60 cm dlouhou řeznou lištu a výkon motoru přes 5 kW. Dávkování paliva je řízeno elektronicky a je automaticky přizpůsobeno podmínkám prostředí. Ale stojí třeba i 30 tisíc, a jestli se těžbou dřeva neživíte, nemá pro vás smysl.

Pro chlapy, kteří se toho nebojí

Nemusíte být zrovna dřevorubec, ale do lesa s pilou řezat dřevo chodíte a pak ho ještě zpracováváte doma. Pak potřebujete rovněž vyšší modely s výkonnými motory kolem 2,5 kW a více a řeznou lištou přes 40 centimetrů.

Jedná se o pily, které také snesou ty nejvyšší nároky, a pořídit byste si takový stroj měli za předpokladu, že už v tomto směru máte něco za sebou. Rozhodně nejsou pro úplné nováčky, protože to nejsou ořezávátka…

Benzinová pila Oleo-Mac OM 956 s motorem o výkonu 3,1 kW při práci v lese.
Autor: Mountfield

Když řežete hlavně doma

Tak si pořiďte pilu z kategorie farmářských. Jsou výkonné a vyhoví dokonale občasným uživatelům. Zvládnou nařezat dřevo na špalky, aniž by se u toho příliš unavily, jsou perfektní na odvětvování, použít je můžete i na zahradě, v sadu, na farmách nebo i ve stavebnictví. Jejich využití je opravdu velmi široké.

Nemusí to být nutně úplně nadupané stroje, ale více důležitosti je kladeno na uživatelský komfort, nižší hmotnost a také dlouhou životnost, protože nejsou denně vystavovány extrémní zátěži.

Pila GS 520 od renomovaného evropského výrobce Oleo-Mac patří mezi velmi oblíbené modely mezi běžnými uživateli.
Autor: Mountfield

Na občasnou práci na zahradě nebo v okolí domu jsou nejlepší volbou hobby pily. Mají motory s výkonem kolem 1,5 kW a řezné lišty od 30 do 40 cm. Jsou vhodné pro začátečníky, kteří s motorovou pilou ještě nemají zkušenosti. Taková pila je výborná na řezání větví, slabších stromů, náletů, nařeže vám ale i polena do krbu nebo na venkovní ohniště.