Současný obytný prostor je podle ing. arch. Zuzany Matelové (podílí se i na internetovém projektu Umíme udělat domov) řešen hodně nešťastně. A to především v rozvržení nábytku. „Dominantou dlouhého, ale úzkého obývacího pokoje je velké těleso krbu,“ hodnotí původní podobu obýváku architektka.

 

Původní řešení obýváku bylo nešťastné, krb je v něm dominantní
Autor: Umíme udělat domov.cz
„Krb místnost ještě více opticky zužuje a především: Je překážkou v hlavní komunikační ose mezi vstupem do místnosti a průchodem do jídelní a kuchyňské části. Sedací souprava umístěná opět v centru pokoje (v nejužším místě) tvoří neforemný blok. Vzhledem k masivním plným skříním, rozmístěným po stranách, zde není dostatek prostoru pro větší televizní sestavu,“  domnívá se a ve své vizualizaci nové podoby obýváku navrhuje zásadní změny.

Sedačka musí přijít blíž ke kuchyni

Zásadní změnou oproti stávající kompozici bylo určitě umístění sedací soupravy do opačné části obývacího pokoje, tedy blíž k průchodu do kuchyně. „Díky tomuto kroku se místnost s kuchyní lépe komunikačně propojila. I z kuchyně vidíte a můžete si bez problému povídat s návštěvou usazenou v obývacím pokoji, což předtím nešlo,“ zdůvodňuje architektka zásadní změnu.

Přemístěním sedačky vznikl dostatečný prostor pro domácí kino
Autor: Umíme udělat domov.cz
Zároveň tak vznikl volný průchod kolem krbu a na straně vpravo od dveří se uvolnil prostor k umístění domácího kina. Televize postavená na lesklém smetanovém popř. bílém bloku je doplněna policemi, které se proplétají celým tímto prostorem.

Police by měly sloužit jako knihovna či k uložení dekorací a obrázků. Protože je prostor skutečně dosti dlouhý, je možné jej doplnit designově zajímavým křeslem určeným k četbě, pletení a relaxaci s pohledem na krb. Místo křesla lze také použít populární sedací pytel, který je jako stvořený k příjemnému poležení nebo posezení u ohně.

Místo záclon látkové panely

Navržený interiér lze vždy po čase s minimálními náklady obměnit jinou volbou barev
Autor: Umíme udělat domov.cz
Sedací souprava je navržena ve dvou samostatných sedačkách ve tvaru písmene L,  lze ale také použít klasickou soupravu tzv. do „elka“ či soupravu s lenoškou. Sestava je doplněna dvěma lehkými podnožkami, které lze opět použít velice variabilně.

Obývací pokoj je ze tří stran prosvětlen okenními otvory. Pro zútulnění byly do prostoru nainstalovány posuvné látkové panely, které nahradily současné záclony. Celkově se tak stěny sjednotily a svou variabilitou můžeme prostor různě měnit a dodekorovat právě díky těmto barevným nepropustným panelům.

Tipy a postřehy architektky

Nová sedačka je umístěna tak, aby bylo vidět nejen na domácí kino, ale i do kuchyně
Autor: Umíme udělat domov.cz
Jak v interiéru potlačit mohutnost krbového tělesa: Protože je krbové těleso hodně masivní a členité, je dobré jej v prostoru opticky potlačit. Z tohoto důvodu je krb vymalován ve stejné barvě jako ostatní stěny (cappucinová).

Pokud chceme krb zvýraznit, můžeme jej vymalovat bíle, popř. další barvou použitou v interiéru (červená, zelená). Do navrženého interiéru by bylo vhodné krbové těleso upravit do jednoduššího obdélníkového tvaru, což by ale bylo nákladné.

Umístění sedačky zabraňovalo volnému průchodu obývákem
Autor: Umíme udělat domov.cz
Je libo více úložného prostoru? Je zde také možnost prostor doplnit větší plochou s úložným prostorem, tu je možné umístit místo levé části policového systému u televize. Zde bych navrhla jednoduchý smetanový či bílý lesklý blok skříněk bez úchytek (otevírání na dotek). Jednolitý blok by působil kompaktně, jednolitě a nechal stále vyniknout policový systém, který by obdobně obsahoval televizi.
Jednoduchá obměna interiéru. Protože je výmalba, ale také sedací souprava, navržena v neutrálních odstínech, může tak vyniknout nábytek. Barevnými doplňky tak prostor oživíme a jednoduchou změnou barevnosti se prostor nenákladně obmění.

Blesk.cz splní sen o bydlení i vám!

Chcete modernizovat i svůj domov a nevíte si rady? Pošlete fotky místnosti, kterou byste rádi přestavěli (čím více, tím lépe) s vaší představou, co byste v ní rádi změnili na adresu hobby@blesk.cz. Tým bytových architektů a designérů Blesk.cz vybere každých 14 dní jednoho z vás a ZDARMA připraví vizualizaci vašeho nového bydlení spolu s radami, jak na to!


Kdo dnes radil čtenáři Blesk.cz

885017:gallery:true:trueIng. arch. Zuzana Matelová poskytuje odborné 807952:gallery:true:trueporadenství v oblasti bytového designu již řadu let. Účastní se také mimo jiné unikátního projektu Umíme udělat domov (www.umimeudelatdomov.cz ), osobně radí i v bytových poradnách a na veletrzích, věnovaných designu.