I z malého bytu lze vytvořit praktický a pohodlný interiér. Stačí se od začátku jeho zařizování držet pěti pravidel. Ukážeme vám, jak na to a uvidíte, že ušetřit místo a ještě k tomu prostor opticky zvětšit, není taková věda. Pak si totiž i malý interiér zamilujete a naučíte jej využívat ve svůj prospěch. Už jen tím, že neztratíte čas dlouhým uklízením…

Rada číslo 1: Pevné prvky mají první slovo

Začněte tím, že si vyjasníte základní prvky, jako je podlaha, dveře, schodiště, kuchyňská linka a pevná dispozice koupelny. Na podlaze dejte přednost jednolitému dekoru stejnému ve všech místnostech. Výrazné vzory naopak malému bytu neprospějí.

Dobře uděláte, pokud zvolíte jiný odstín stěn než ten, který bude na podlaze. Rovnoběžné pruhy na podlaze místnost opticky prodlouží, šikmé zase rozšíří. Výklenky v prostoru jsou v tuto chvíli vaším nepřítelem a místo nich se soustřeďte na účelové oddělení místností pro zachování soukromí.

Rada číslo 2: dveře nepotřebují prostor

Studie designérů z projektu \\"Umíme udělat domov\\" ukazuje, kolik jaký typ dveří zabírá v bytě prostoru. Nejvíce ho potřebují dveře kyvné (tzv. „lítačky“ – v infografice č. 6). Přes 0,5 metru čtvereční zaberou klasické otočné dveře (č.1). Stejně tolik místa vám v bytě vezmou dveře posuvné kyvné (č. 7). Podstatně méně vyžadují harmonikové dveře (č. 5). Nenáročné na prostor jsou i dveře skládací (obr. 4). Jenom desetinu metru čtverečního budete potřebovat s dveřmi posuvnými na stěnu. Nulový prostor pro otevření pak potřebují dveře, zasouvané do jádra ve stěně (č. 3).
Autor: Sapeli
Studie, kterou pro vás připravili designéři ze společnosti Sapeli ukazuje, kolik které dveře zabírají místa. Nejvíce ho potřebují dveře kyvné (tzv. „lítačky“ – v infografice č. 6). Přes 0,5 metru čtvereční zaberou klasické otočné dveře (č.1). Stejně tolik místa vám v bytě vezmou dveře posuvné kyvné (č. 7).

Starou bolset paneláků, kdy se o sebe v předsíni tloukly dveře, odstraňují dveře, zasouvatelné do stavebního pouzdra
Autor: J.A.P.
Podstatně méně vyžadují harmonikové dveře (č. 5). Nenáročné na prostor jsou i dveře skládací (obr. 4). Jenom desetinu metru čtverečního budete potřebovat s dveřmi posuvnými na stěnu. Nulový prostor pro otevření pak potřebují dveře, zasouvané do jádra ve stěně (č. 3).

Právě u dveří lze tedy uštřit znatelný prostor. „V případě sousedních pokojů nebo chodby je velmi praktickým řešením dvojité pouzdro typu Unibox, které schová dvě křídla vedlejších pokojů pohybující se nezávisle na sobě. Jedná se zároveň o velmi designovou variantu, která prostoru odlehčí,“ radí Petr Paksi, výkonný ředitel společnosti J.A.P.

Pokud vyhledáváte originální řešení, poohlédněte se po lamelových dveřích, které mohou dnes působit tak trochu retro. Jistě si je pamatujete jako typické vybavení interiérů za minulého režimu. Dnes ale jejich provedení působí stylově.

Dříve jsme v paneláku používali pro úsporu místa dveře \\"harmoniky\\" z koženky. Tyhle lamelové dveře Elegant už ale vypadají o poznání lépe...
Autor: Sapeli
„Harmonikové dveře zabírají oproti klasickým otočným pouze polovinu místa. Vzhledově dnešní lamelové dveře například z přírodní dýhy esteticky výrazně předčí kdysi se vyrábějící varianty z imitace kůže,“ podotýká Ota Meissner, zástupce výrobce interiérových dveří SAPELI. Dveře laďte do světlých tónů, které celý prostor rozzáří. Z přírodní dýhy vám k tomu pomůže například javor, jasan nebo bříza, což jsou nejsvětlejší dřeviny.

Rada číslo 3: Sklo přivede hodně světla

Když se budete řídit podle pravidla, že do malého prostoru je třeba pustit co nejvíce světla, efekt se určitě dostaví. Jedním z materiálů, které vám v tom pomůže, je rozhodně sklo. To prostor opticky odlehčí, provzdušní a nebude jej zbytečně ohraničovat nebo členit. A právě tuto výhodu skla můžete uplatnit třeba při výběru dveřního křídla.

Malý byt opticky zvětšíte skleněnými dveřmi. Vyplatí se také zvolit podobné odstíny podlahy v jednotlivých místnostech.
Autor: VV Sklo
„Tam, kde se zcela nehodí čirá varianta celoskleněných dveří, se nebojte využít mléčné sklo, neboli satináto. I když je průsvitné, není průhledně, a proto zajistí dostatečné soukromí. Ani u dveřního křídla celého ze skla není problém zvolit úsporný posuvný pohyb,“ upřesňuje paní Jana Vitešníková ze společnosti VV SKLO.

Dalšími skleněnými doplňky může být jídelní nebo konferenční stolek nebo prosklené skříňky. Zrcadlo namísto jednoho obrazu také udělá své a určitě jeho efekt podpoří světlé a lesklé povrchy nábytku. Například malému kuchyňskému koutu bude slušet bílá, smetanová, vanilková nebo odstín bílé kávy.

Zrcadlo namísto jednoho obrazu také udělá své a určitě jeho efekt podpoří světlé a lesklé povrchy nábytku
Autor: VV Sklo
V každém případě volte v interiéru raději tón v tónu než kontrastní kombinace. Do menších koupelen se hodí větší rozměry obkladů, které prostor opticky zvětší. Obecně se nevyplatí malometrážní byty zbytečně přeplňovat. Pokud si potrpíte na záclony či závěsy, vybírejte z lehkého a vzdušného materiálu, ideální jsou také rolety.

Co se týče osvětlení, centrální svítidlo vám pomůže opticky zvýšit strop, prostornější dojem zase budí rozmanité světelné stupně a body nebo plochy. Nepřímé osvětlení polic, dvířek nábytku nebo stěn propůjčí místnosti optickou hloubku a bude příjemné. Na světelný zdroj nezapomeňte ani v zákoutích, které potřebují rozzářit, aby nepůsobily ponuře.

Rada číslo 4: Udělejte si jasno v barvách

Pokud propojíte stejným materiálem a barvou podlahy jednotlivé místnosti, byt opticky zvětšíte
Autor: J.A.P.
Během zařizovaní si dejte záležet na barevném provázání celého interiéru. V malém bytě k sobě nemá nic daleko a přechody odstínů by proto měly působit uceleně. Drobnější motivy na textiliích nebo plochách budou vhodnější než velké a výrazné. Promyslete si tedy předem vaše priority a praktičnost každé věci. Věřte, že si tím ušetříte pozdější dilema a složité rozhodování.

Rada číslo 5: Pomůže i nábytek na míru

Jednotlivé kusy nábytku do malometrážního bytu by měly být vyrobené na míru, abyste maximálně využili prostor. Ideální jsou vestavěné úložné systémy, které lze umístit od podlahy až ke stropu do každé niky a šikminy. Bydlení vám ulehčí také mobilní či multifunkční kusy nábytku jako například pojízdné odkládací stolky, stolky skládací do sebe nebo skládací židle či jídelní stůl.

V garsoniéře využijete patrovou postel, pod kterou umístíme např. pracovní stůl, úložné skříně či police. Stojí za to také zvážit rozkládací pohovku, která může spolu s kvalitní matrací sloužit i jako postel.

POZOR: Každé úterý bezplatná poradna pro čtenáře Blesk.cz!

807952:gallery:true:trueBydlíte také v panelákovém bytě a chcete poradit, jak ho vylepšit? Každé úterý je čtenářům Blesk.cz online k zdarma dispozici tým renomovaných designérů, spolupracujících na projektu Umíme udělat domov.cz!