Oba sourozenci bydlí v pokoji o velikosti 5 x 4,3m, který prosvětlují dvě okna (150x150cm) a do místnosti vedou jedny dveře.

Co na nynější stav říká designérka?

Ačkoliv dětský pokoj disponuje příjemnými cca 22 m2, rozmístění nábytku a barevné ladění tomuto prostoru ubírá na vzdušnosti a v konečném důsledku opticky i na velikosti. „Jako nevhodné hodnotím nerozdělení pokoje na jednotlivé zóny: spací, pracovní popřípadě volnočasovou. Navíc umístěním skříněk do centrální části místnosti došlo ke značnému omezení pohyblivosti,“ domnívá se designérka Dita Zikmundová, která se mj. podílí i na internetovém projektu Umíme udělat domov.cz. Jaké navrhuje řešení?

Původní dispozice pokoje nerespektovala rozdělení na pracovní a odpočinkovou zónu
Autor: Umíme udělat domov.cz

Proměna č. 1: Radikální  změny v dispozici pokoje

V první variantě jsou postele umístěny u protilehlých stěn pokoje
Autor: Umíme udělat domov.cz
Oproti původnímu konceptu pokoje došlo hned k několika radikálním změnám. Zatímco původní řešení nerespektovalo nutnost vymezení základních zón, v nově připraveném pokoji pro sourozence – chlapce a dívku, to byl první krok. Pro pracovní zónu byl využit prostor před okny. Ten disponuje dostatečným množstvím denního světla, a protože je nejdál od vstupu do pokoje, také klidem potřebným k soustředění se na učení.

Nejen pro odpočinek, ale hlavně pro spánek bude sloužit spací zóna, která je v tomto případě rozložena po obou protilehlých stranách pokoje. K zajištění alespoň částečného soukromí přispívají navazující skříně a další nižší úložné prostory poskládané ze stávajícího nábytku. Pro zachování vzdušnosti a

Designérka nezapoměla nai na toaletní stolek pro mladou dámu
Autor: Umíme udělat domov.cz
prostornosti tohoto interiéru byly klasické noční stolky nahrazeny systémem závěsných polic, a to v takovém provedení a designu, aby v kombinaci s postelí působily kompaktním dojmem a oba studenti měli vše potřebné, jako např. knihu, budík atd. rychle po ruce. Volný prostor, který vznikl mezi postelí čtrnáctileté studentky a pracovním stolem, byl využit pro umístění toaletního stolku, který dívka určitě uvítá.

Pro návštěvy jsou určeny barevné taburetky, které se mohou v případě potřeby změnit i na příležitostné odkládací plochy. Nahradit je však může i populární sedací pytel či do stropu zavěšené křeslo

Proměna č. 2: Ucelené pojetí zón

I druhá varianta počítá s pracovními stoly pod okny
Autor: Umíme udělat domov.cz
Rozmístění jednotlivých zón má samozřejmě několik možných řešení. Jedním z nich může být pojetí pracovního, odpočinkového a volnočasového koutu ucelenějším způsobem. Oproti předchozímu návrhu došlo k přesunutí spací zóny do jedné části místnosti – při stěně vpravo od vstupu.

V čele místnosti pod okny je zachován pracovní kout, jedinou změnou je orientace jednoho ze stolů kolmo k oknům. V dostatečné blízkosti jsou opět umístěny knihovny, pro každého z mladých studentů

Taburety poslouží k sezení pro návštěvy i jako odkládací plochy
Autor: Umíme udělat domov.cz
jedna. Zbytek prostoru je určen pro šatní skříně a ostatní úložné prostory. Ani z tohoto návrhu „ nevypadl“ toaletní stolek, který byl umístěn do protilehlého rohu od vstupních dveří. I v tomto případě je možné v místnosti zakomponovat taburetky nebo již zmíněné sedací pytle, které zajistí dostatečně komfortní sezení pro každou návštěvu.

Barevné obměny interiéru studentského pokoje

 

Výrazného barevného ladění pokoje se opravdu není třeba bát
Autor: Umíme udělat domov.cz
Výrazného barevného ladění pokoje se opravdu není třeba bát. Pokud budeme respektovat pravidlo dvou výraznějších, ale k sobě se hodících odstínů doplněných třetí neutrální barvou, určitě nic nezkazíme. Pokoj skvěle prosvětlí kombinace žluté a zelené doplněné fialovou.

Příjemně však bude působit i varianta světle zelené s fialovou, doplněné o lehké tóny sněhově bílé. Ve všech konceptech je dodržena filozofie rozdělení pokoje na dívčí a chlapeckou část za pomoci již zmíněných barev. Vhodným doplněním stěn je široká nabídka tapet nebo samolepek, které lze použít i na nábytek.

Blesk.cz splní sen o bydlení i vám!

Chcete modernizovat i svůj domov a nevíte si rady? Pošlete fotky místnosti, kterou byste rádi přestavěli (čím více, tím lépe) spolu s jejím půdorysem a s vaší představou, co byste v ní rádi změnili na adresu hobby@blesk.cz. Tým bytových architektů a designérů Blesk.cz vybere každých 14 dní jednoho z vás a ZDARMA připraví vizualizaci vašeho nového bydlení spolu s radami, jak na to!

 


 

Kdo navrhl proměnu dětského pokoje ve studentský?

Dita Zikmundová se věnuje široké škále designérských aktivit od typologie barev přes doporučení dispozičního řešení místností až po detailní návrhy jednotlivých částí interiérů.
Autor: Umíme udělat domov.cz
Dita Zikmundová se věnuje široké škále designérských aktivit od typologie barev přes doporučení dispozičního řešení místností až po detailní návrhy jednotlivých částí interiérů. 807952:gallery:true:trueNa realizaci svých návrhů se ve velké míře podílí přímo v praxi. Je jednou z bytových designérek projektu Umíme udělat domov (www.umimeudelatdomov.cz).

Fotogalerie
10 fotografií