Architekt, který kdysi navrhoval byt 1+1 v menším panelákovém domě, musel být buď diletant, nebo se chtěl pomstít budoucím obyvatelům. S vnitřním uspořádáním si hlavu nelámal. Jen pro příklad: Do kuchyně se dostanete hned dvěma cestami. Přes obývák, a světe div se, dokonce i přes koupelnu! Už tak minimální prostor se mu podařilo ještě o hodně zmenšit. Co teď s tím?

Varianta 1: Zkusíme to bez bourání

Původní řešení bytu 1+1 tehdejší architekt očividně zpackal! Proč například chodit do kuchyně přes koupelnu!?
Autor: Umíme udělat domov.cz
O řešení jsme požádali ing. arch. Zuzanu Matelovou, která se mj. účastní internetového projektu Umíme udělat domov. Jak se jí to podařilo, posuďte sami.

V první variantě se pokusila vyřešit dispozici zpackaného bytu bez velkého bourání. Na chodbě jsme ušetřili prostor tím, že se dveře do koupelny a WC „schovají“ do pouzdra. Vzniklo tak místo pro úložné prostory.

Celou jednu stěnu obýváku tvoří úložné prostory, skrývající výklopnou dvojpostel - denní varianta řešení bez bourání
Autor: Umíme udělat domov.cz

Řešení bez bourání - denní varianta
Autor: Umíme udělat domov.cz
Pokud se zazdí naprosto zbytečné dveře z koupelny do kuchyně, vzniká další prostor, kam jde umístit pračku, popř. sušičku. Kuchyňská linka dostala tvar L, hospodyňka tak má k dispozici větší plochu pro práci. Dveře do obýváku architektka zrušila a nahradila je průchodem v úložných skříních.

Hlavní obytný prostor je pak koncipován jako multifunkční s denní a noční obměnou funkcí.

V noci se obývák po vyklopení dvojlůžka promění v ložnici
Autor: Umíme udělat domov.cz
Jednu stěnu tvoří vestavěné skříně, ukrývají sklopnou komfortní dvojpostel a pracovní kout. Přes den je před ní umístěná lehká sedačka na kolečkách, která se na večer odsune. Výhodou tohoto řešení jsou podstatně menší investice, mnoho soukromí však ale neposkytuje.

Varianta 2: Radikální řešení – všechno bude jinak!

Radikální proměna: Na místě zbytečného průchodu z koupelny je nyní kuchyně, na jejím místě je dětský pokoj.
Autor: Umíme udělat domov.cz
„Pokud chceme naší mladé rodině dopřát více soukromí, bez bourání se prostě neobejdeme,“ říká naše architektka. A do přeměny bytu se pustila opravdu radikálně:

  1. Vybouráme stávající příčku mezi koupelnou, chodbou obývákem.
  2. Nová příčka oddělí sociální zázemí, kdy navíc spojíme koupelnu s WC do jednoho menšího prostoru.
  3. Na uvolněném místě budujeme novou kuchyni, kterou od obývacího prostoru oddělí jen pracovní deska, sloužící současně jako jídelní bar.
  4. Tam, kde byla původní kuchyně, vznikne dětský pokoj. Jak děti, tak rodiče získají soukromí.
    V této variantě jsou dveře do dětského pokoje ukryty v sestavě úložných skříní
    Autor: Umíme udělat domov.cz
  5. Kam s ložnicí rodičů? Tady se nabízejí dvě možnosti. Buď ji natrvalo umístit naproti dětskému pokoji a oddělit od obývací části otevřenou knihovnou. Je ale také možné využít řešení obýváku z 1. varianty – tedy na místě „pevné“ ložnice vybudovat pracovní kout a spokojit se s kvalitní rozkládací sedačkou v obytné části, která se na noc promění v dvojpostel. Protože i tato varianta počítá s rozdělením místnosti knihovnou, získá tak každý z manželů možnost mít aspoň trochu soukromí.
    Obývák je rozdělen knihovnou na dvě části - ložnici a obytný prostor
    Autor: Umíme udělat domov.cz

Blesk.cz splní sen o bydlení i vám!

Chcete modernizovat i svůj domov a nevíte si rady? Pošlete fotky místnosti, kterou byste rádi přestavěli (čím více, tím lépe) s vaší představou, co byste v ní rádi změnili na adresu hobby@blesk.cz. Tým bytových architektů a designérů Blesk.cz vybere každých 14 dní jednoho z vás a ZDARMA připraví vizualizaci vašeho nového bydlení spolu s radami, jak na to!


Kdo dnes radil čtenářům Blesk.cz:

885017:gallery:true:trueIng. arch. Zuzana Matelová poskytuje odborné

poradenství v oblasti bytového designu již řadu let. Účastní se také mimo jiné unikátního projektu Umíme udělat domov (www.umimeudelatdomov.cz ), osobně radí i v bytových poradnách a na veletrzích, věnovaných designu.

Fotogalerie
10 fotografií