„Zasílám vám fotografie naší koupelny, kterou bych ráda předělala. Jedná se o půdní vestavbu se zkosenými stropy. Pokud by to bylo jen trochu možné, ráda bych místo vany měla sprchový kout s vanou (box),“ píše Lucie Sedláčková.
„Vzhledem k tomu,že nemáme balkon, plánujeme sušičku. V bytě bydlíme dva dospělí a naše sedmnáctiletá dcera, proto bych ráda do koupelny přidala několik skříněk,“ dodává čtenářka.

Když je koupelna jako nudle

Koupelna je úzká jako nudle, pro designérku to je těžký oříšek
Autor: Umíme udělat domov.cz
„Koupelna paní Sedlákové je sice prostorná ale hodně úzká,“ popisuje stávající stav architektka Zuzana Matelová, která se mimo jiné podílí na internetovém projektu „Umíme udělat domov“.

Zaměnit vanu za sprchový kout s vaničkou, která je hlubší a má integrovanou sedací plochu,“ považuje designérka za dobrý nápad. Jako nejvhodnější umístění sušičky, kterou čtenářka plánuje vybavit koupelnu, navrhuje prostor pod oknem. Tím zde vznikne praktický úložný prostor.

Je třeba využít každý koutek

Kotel za dveřmi radí architektka schovat do skříně, pod kterým tak vznikne další odkládací plocha, například na špinavé prádlo. V blízkosti by vynikl vysoký

Řešení se přece jenom našlo, vanu nahradil sprchový kout, bojler je schovaný ve skříni
Autor: Umíme udělat domov.cz
úložný sloup, který splní prostorové nároky uživatelů bytu.

Jelikož se jedná o půdní vestavbu, nachází se zde šikmé prvky krovu, které je možné využít k odkládání drobností. Za zrcadly doporučuje odbornice postavit další vestavné skříně, které úložný prostor rozšíří.

Čtenářka může vybírat za tří návrhů

Designérka navrhla celkem tři verze proměny koupelny Sedlákových. U všech je použita kombinace litých podlah a stěn panDomo s barevnou mozaikou nebo velkoformátovou dlažbou. U litých stěn a podlah je možné využití zabudování různých prvků od skla, kovu, kamene až po zrcadla.

Architekta navrhla kombinaci litých podlah a stěn panDomo s barevnou mozaikou nebo velkoformátovou dlažbou.
Autor: Umíme udělat domov.cz
Tato možnost je využita  především u varianty se žlutou mozaikou, kde je využito více kulatých zrcadel takto zalitých (možné je ale také zrcadla pouze nalepit na finální povrch). Žlutá verze, která je dostatečně prosluněná zejména díky dvěma velkým oknům, je doplněna nábytkem z tmavého dřeva (wenge). Je zde opět navržena kombinace mozaiky a probarvovaného panDoma. Umyvadlo je použité velké, s možností využití dvou kohoutků, což zvýší komfortnost koupelny.

U modré verze je využito velkoformátové dlažby a obkladu doplněných bílým lakovaným nábytkem.
Autor: Umíme udělat domov.cz
U modré verze je využito velkoformátové dlažby a obkladu doplněných bílým lakovaným nábytkem. Protože čtenářka počítá s velkou rekonstrukcí, je topení pod okny nahrazeno podlahovým topením a vedle sprchového koutu je umístěn otopný žebřík v kombinaci teplovodního a elektrického topení.

Ve verzi s červenou mozaikou je jako doplněk u oken použit dekorační prvek lepených malých zrcadel
Autor: Umíme udělat domov.cz
Ve verzi s červenou mozaikou je jako doplněk u oken použit dekorační prvek lepených malých zrcadel, či jiných dekoračních kapek. Možné je zde využití plastických lesklých háčků, které stěnu oživí.

Nechte si proměnit i svůj byt!

Chcete modernizovat i svůj domov a nevíte si rady? Pošlete fotky místnosti, kterou byste rádi přestavěli (čím více, tím lépe) spolu s jejím půdorysem a s vaší představou, co byste v ní rádi změnili na adresu hobby@blesk.cz. Tým bytových architektů a designérů Blesk.cz ZDARMA připraví vizualizaci vašeho nového bydlení spolu s radami, jak na to!

 


 

Kdo dnes radil naší čtenářce?

885017:gallery:true:trueIng. arch. Zuzana Matelová poskytuje odborné poradenství v oblasti bytového designu již řadu 807952:gallery:true:truelet. Účastní se také mimo jiné unikátního projektu Umíme udělat domov (www.umimeudelatdomov.cz ), osobně radí i v bytových poradnách a na veletrzích, věnovaných designu.

Nechte se inspirovat návrhy architektky i vy:

Fotogalerie
14 fotografií