S prosbou o pomoc se na Blesk.cz a jeho tým designérů obrátila paní Novotná. V jejich ložnici se na ploše 20,6 metrů čtverečních tísní manželské lůžko, synova postel, úložné prostory a dva pracovní kouty. Zadání bylo jasné: Vyřešit koncept ložnice tak, aby bylo v maximální možné míře zajištěno soukromí pro všechny členy rodiny a zachovat přitom pracovní koutky.

Hodnocení stávající podoby interiéru

Současný stav interiéru působí nesourodě až chaoticky,“ hodnotí situaci designérka Simona Prokešová, která se mj. podílí na internetové projektu  „Umíme udělat domov“. Místnost rozhodně nedisponuje velkou plochou, zvláště uvážíme-li, že slouží jako ložnice pro rodiče a jejich syna, a částečně plní i funkci pracovny a šatny.

Z toho důvodu zde logicky panuje přemíra věcí všeho druhu. Největším problémem jsou ovšem zcela jistě nedostatečné podmínky pro

spánek všech členů rodiny (provizorní lůžko rodičů zejména). Také potřeba maximálního možného soukromí zde není zachována, a to jak vzhledem k rodičům, tak i čtrnáctiletému synovi.

„Když se podíváme blíže na pracovní kout u okna, ani on nesplňuje nároky, které musí být u místa určeného pro soustředění a práci či vzdělávání dodrženy. Kladně bych naopak hodnotila výmalbu této „multifunkční“ místnosti, modrá barva působí uklidňujícím dojmem a pokoj příjemně prosvětluje,“ domnívá se designérka.

Návrh nového řešení – proměna č. 1

V rámci maximálního šetření volného prostoru byly klasické otočné dveře nahrazeny posuvnou variantou – zasouvacími dveřmi do stavebního pouzdra (dodává např. společnost J.A.P.) Díky tomuto řešení je možné umístit nábytek i v těsné blízkosti dveří a pohyb přitom není omezen.

Protože místnost slouží rodičům i synovi, prvním krokem v proměně interiéru bylo rozdělení prostoru do dvou hlavních zón, a to tak, aby měli v rámci možností všichni své soukromí. V přední části místnosti se nachází dvojlůžko rodičů a na protější stěně do bloku vestavěných skříní zabudovaný pracovní kout.

Šatní skříně obě zóny (rodičů a pod oknem navazující synovu) přirozeně spojují  a zároveň všem členům zajišťují dostatečný úložný prostor. Synův kout, který simuluje vlastní dětský pokoj, obsahuje princip ,,chytrého nábytku“ pro teenagery, který využívá posuvného systému pro vysunutí lůžka, tedy šetří místo pro denní pohyb v prostoru.

Nad vysouvacím lůžkem se nachází pracovní koutek – ten bylo možno v místnosti vystavět díky vysokým stropům (cca 3 metry), jejichž výšku udělalo toto architektonické řešení estetičtější. V této části pokoje

přibyla také malá sedačka – místo pro relaxaci a odpočinek. Obě zóny jsou od sebe odděleny SDK příčkou s otevřenou knihovnou, aby nedocházelo k omezení pohybu vzduchu v obou částech.

Pokud se budeme chtít soustředit na výmalbu - obě části vymezuje samostatný výraznější odstín, v kombinaci s neutrálními světlými zemitými tóny použitými v celém prostoru. Podlaha byla zvolena ve světlém odstínu s dezenem dřeva. Co se týká osvětlení, vybrána byla příjemná kombinace bodovek, LED pásky, světelného panelu a lampy. Tím jsem docílili vytvoření několika světelných scén, které podporují vymezení zmíněných zón.

Proměna č. 2

V tomto návrhu bylo pozměněno rozestavení jednotlivých kusů nábytku – v rodičovské části je postel situována tak, aby bylo lůžko pro oba plnohodnotně přístupné (na rozdíl od prvního návrhu, kde byl přístup na lůžko umožněn pouze z jedné strany). Je to ovšem na úkor volného prostoru. I když i v tomto případě je pohyb v pokoji dobře možný. Pohovku v synově „království“ vystřídalo designově zajímavé křeslo s lampou. Jednotícím prvkem obou zón je tapeta stejného vzoru. Dětská část místnosti je pak doplněna o zelené odstíny a působí tak svěžím, mladistvým  dojmem.

Proměna č. 3

Dalším možným konceptem tohoto prostoru je umístění manželského lůžka do rohu pokoje napravo od dveří, kde neomezuje vstup do místnosti. Obložení kolem postele má ochrannou funkci, ale také estetickou, díky osvětlení LED páskem, který je schovaný za hranou obložení. Kamenný obklad za lůžkem dobře kontrastuje s lesklými plochami, které byly použity jako povrchová úprava šatní vestavěné skříně a knihovny, která zmíněné zóny odděluje.

Toto materiálově zajímavé řešení místnost opticky rozšiřuje a dělá ji celkově vzdušnější. Rodičovský pracovní kout je opět součástí bloku skříní, vzhledem k tomu, že se nachází daleko od oken, bylo myšleno na jeho dostatečné umělé osvětlení. V synově části pokoje se opakuje motiv lesklé plochy- tentokrát ve formě desky umístěné za pracovním koutem, která prostor rozjasňuje. Volena byla žluto-zelená výmalba v kombinaci s pruhovanou tapetou, která tak vyčlenila z ostatního prostoru místo pro relaxaci – k tomuto účelu zde opět slouží pohodlná sedačka v zeleném odstínu.

Blesk.cz splní sen o bydlení i vám!

Chcete modernizovat i svůj domov a nevíte si rady? Pošlete fotky místnosti, kterou byste rádi přestavěli (čím více, tím lépe) spolu s jejím půdorysem a s vaší představou, co byste v ní rádi změnili na adresu hobby@blesk.cz. Tým bytových architektů a designérů Blesk.cz ZDARMA připraví vizualizaci vašeho nového bydlení spolu s radami, jak na to!

Kdo dnes řešil rébus, který nám zadala čtenářka Blesk.cz?

Mgr. Simona Prokešová se zaměřuje na interiérový design a netypická řešení, která plně reflektují potřeby a nároky na kvalitní, zdravé a po všech stránkách originální a inspirující bydlení. Účastní se také mimo jiné unikátn
Logo umíme udělat domov
ího projektu Umíme udělat domov www.umimeudelatdomov.cz , kde poskytuje poradenství v rámci interiérového designu.

Fotogalerie
14 fotografií