Osudy chalup, které čtenáři Blesk.cz svými hlasy poslali do finále, jsou mnohdy velmi pohnuté a často překvapivé. Co o svých staveních prozradili sami soutěžící? Vybrali jsme pro vás tři příběhy, odhalující až neuvěřitelné úsilí chalupářů při záchraně starých stavení.

Chalupy přestěhované i opravené k nepoznání

Chalupu v Českém ráji museli celou rozebrat a přestěhovat o kus dál.
Autor: Chaty a chalupy
Velké stěhování má za sebou chalupa z Kacanova v Českém ráji, která získala ve své kategorii vůbec nejvíce příznivců. Jde o památkově chráněný objekt z konce 18. století. „Tato chalupa je dědictvím po mých předcích,“ uvádí její majitel Václav Třešňák.

„Byla v tak žalostném stavu a navíc v těsné blízkosti novostaveb, že jsme se ji rozhodli přemístit dál od nich. Chalupa byla rozebrána a nově sestavená s použitím zachovalých prvků. Už dvanáctý rok na ní trávím veškerý volný čas a stále je při její údržbě co dělat,“ připomíná.

Fotogalerie
7 fotografií

...její majitel však dokázal doslova zázrak a dnes si jeho stavení fotografují zástupy turistů.
Autor: Chaty a chalupy
Nádherná chaloupka pod hradem Svojanov si už v průběhu 1. kola hlasování získala spoustu obdivovatelů. V soutěži je možná největším překvapením. Ještě před 7 lety byste ji určitě nepoznali. Bylo to nevzhledné, polorozpadlé stavení!

„Chalupu jsem koupil v roce 2003, o rok později jsem začal s přestavbou,“ napsal soutěžící L. Moravec. „Ve Svojanově jsou původní staré roubenky, proto jsem volil toto řešení. A na chaloupce se maká a vylepšuje neustále,“ dodává.

Nebýt usilovné práce majitelů, dnes už by chaloupka v jihočeských Malých Chrášťanech asi nestála.
Autor: Chaty a chalupy
Pohnutý osud má i "Naše chaloupka" z 1. poloviny 19. století, stojící v památkové rezervaci ve vesničce Malé Chrášťany u Českých Budějovic. Původně sloužila jako výminek sousedního stavení. Kolem roku 1980 už ale byla zdevastovaná a hrozil jí zánik – kdyby se jí tehdy neujala rodinaLídy Kozlové.

„Jako mladí manželé jsme tenkrát  neoplývali velkými prostředky a tak jsme dřív dělali jen ty nejnutnější opravy. Ale dnes už je tu veškerý komfort včetně teplé vody a kanalizace. Je to oáza klidu a vítané zázemí pro nás, naše děti a vnučky,“ popisuje osud chalupy Lída Kozlová.