Optimálními pomocníky jsou střešní okna, jenže která si vybrat? Zaujala vás dřevěná nebo s plastovým povrchem? Kolik jich koupit, kterou velikost a jak se budou otvírat? Hledejte s námi správné odpovědi.

Kolik a jaký materiál

Odborníci vám doporučí, že by prosklená plocha střechy měla tvořit minimálně 10 procent podlahové rozlohy obytného prostoru, svou roli však hraje také tvar místnosti a její celkový vzhled, orientace vůči světovým stranám (denní „pohyb“ slunce) a v neposlední řadě i sklon a konstrukce střechy (vzdálenost mezi krokvemi), podle kterých se řídí výška a šířka oken. Jak zvolit vhodný materiál? Může to být dřevo, většinou jde o borovici, v levných variantách smrk, okna se zpravidla dodávají nalakovaná vodou ředitelnými přípravky. Přírodní materiál je však méně odolný vůči povětrnostním vlivům a vlhkosti a okna vyžadují pravidelnou údržbu. Dražší okna s dřevěným jádrem pokrytým polyuretanovou vrstvou vydrží mnohem větší zátěž, hodí se tedy i do místností, kde se počítá s vyšší vlhkostí (kuchyně, koupelna, sauna).

Typy oken

Důležitý je i způsob otvírání. Do střešní konstrukce se sklonem od 15 do 90 stupňů lze montovat kyvná střešní okna, která se otáčejí na středovém závěsu. Ovládají se například pomocí madla v horní části rámu. Lze je jednoduše otočit o 160 nebo 180 stupňů a po zajištění snadno umýt i z vnější strany. Pro střechy s mírnějším sklonem od 15 do 55 stupňů se však více hodí okna výklopně- kyvná (výklop pomocí horního závěsu, přetočení díky kombinovanému kování), která se otvírají pomocí kliky ve spodní části křídla, madlo v horní části naopak umožňuje otočení o 160 nebo 180 stupňů a umytí. Tento druh střešních oken můžete otvírat do několika poloh, maximálně do 45 stupňů, záleží na sklonu střechy. Kvalitní dražší okna se vybavují ventilační klapkou se vzduchovým filtrem, díky které budete v místnosti snadno větrat třeba i v zimě.

Zasklení a ovládání

Na co ještě myslet? Při nákupu se informujte rovněž na typ zasklení. Kvalitní okna se opatřují energeticky úsporným izolačním dvoj nebo dokonce trojsklem, posledně jmenované se hodí především do nízkoenergetických staveb. Zajímat by vás měly hodnoty součinitele prostupu tepla oknem, u trojskla například 0,5 W/(m2.K), dále zvuková neprůzvučnost (35 dB) a součinitel prostupu světelného (0,67) a tepelného slunečního záření (0,45). Jak budete střešní okna ovládat? Ručně, u výše osazených pomocí tyče nebo provázků? Lze je však vybavit i elektrickým otvíráním a používat jen dálkový ovladač. Střešní okna ovšem může „pohánět“ i solární energie, akumulátor je skrytý na vnější straně okna, takže neruší interiér.

Střešní vychytávky

1 - střešní okna lze kombinovat se solárními kolektory. Těsné spojení se střechou zajišťuje lemování pro střešní okna, konstrukce kolektoru je z hliníkových profi lů a tvrzeného prizmatického skla.

2 - světlovody TCR a TFC s průměrem tubusu 35 cm lze použít na ploché střechy se sklonem 0 až 35 stupňů, nelze je otvírat, na stropě jsou zakončené dvojitým kruhovým difuzérem ozdobným plastovým kroužkem.

3 - k „prodloužení“ výhledu slouží neotvíravé doplňkové střešní okno, které se kombinuje s klasickými střešními okny. Většinou se montují přímo od podlahy.

Fotogalerie
3 fotografie

Osazení střešního okna

„Montáž střešního okna nové generace zvládne i zručný domácí kutil,“ vysvětluje Dušan Kubíček ze společnosti VELUX. „Postupujte podle návodu, dávejte pozor na vyrovnání a osazení rámu okna do střechy, na napojení pojistné hydroizolace na rám i na umístění tepelné izolace a parotěsné fólie kolem rámu střešního okna. Doporučuji dokoupit zateplovací sadu BDX, která zajišťuje důkladné provedení izolace po obvodu okna a zamezuje zbytečným tepelným únikům z interiéru. Při použití sady BDX se na střešní okno VELUX vztahuje prodloužená, a to desetiletá záruka.“