Při stavbě i rekonstrukci se stále více uplatňují tzv. suché metody před „mokrými“ technologiemi. K výstavbě sádrokartonové příčky nepotřebujete maltu, uděláte jen minimální nepořádek a hlavně ji máte hotovou o hodně rychleji, než klasickou příčku z cihel.

V kombinaci s novými profily (Rigiprofily) z rigidizovaného plechu mají sádrokartonové konstrukce vyšší tuhost. Umožňují docílit až o 30 % pevnější stěny! Profily také lépe ve spojích drží a neposouvají se.

Použijete-li navíc k opláštění příček modré akustické sádrokartonové desky Rigips, zajistíte si v bytě „modré ticho“. Nebude vás rušit dění ve vedlejším pokoji ani v sousedním bytě. Tato novinka na trhu má totiž unikátní složení, výrazně zvyšující zvukově izolační vlastnosti sádrokartonových desek. Při nákupu je od ostatních snadno rozlišíte právě podle jejich modré barvy.

Jak modrou příčku postavit?

Montáž akustické konstrukce se nijak neliší od běžného postupu. Nebudete tedy potřebovat ani jiné nářadí nebo příslušenství. Ke stavbě příčky vám bude stačit udělat jen 6 následujících kroků:

1) Na podlaze a stěnách vyměřte polohu příčky. Obvodové Rigiprofily (vodorovné UW Rigiprofily a svislé CW Rigiprofily) opatřete samolepicím napojovacím těsněním Rigips.

2) Na podlahu i na strop připevňete vodicí UW Rigiprofily. Na stěny připevněte CW Rigiprofily natloukacími hmoždinkami. Pozor na správné rozteče!

3) CW Rigiprofily (sloupky) nasuňte do vodicích UW Rigiprofilů. CW Rigiprofily osazujte otevřením ve směru montáže, abyste začínali s připevněním desek na stabilnější straně profilů. CW Rigiprofily s UW Rigiprofily nespojujte, CW Rigiprofily zůstávají v UW Rigiprofilech volně nasunuty.

4) Proveďte opláštění první strany modrými akustickými sádrokartonovými deskami Rigips. Uložte případná instalační vedení. Poté vkládejte tepelnou izolaci z minerálních vláken v celé ploše bez mezer. Pozor na akustické mosty!

5) Opláštění příčky dokončíte připevněním modrých akustických desek Rigips z druhé strany. Desky připevňujte pouze ke svislým CW Rigiprofilům samořeznými šrouby typu TN. Vzdálenost šroubů je 250 mm.

6) Zatmelte spáry mezi modrými akustickými sádrokartonovými deskami a hlavy šroubů tmelem Rifino Top.

NÁŠ TIP:

Pro zvýšení užitných vlastností příček lze provést jejich dvojité opláštění. Tím zvýšíte dovolenou výšku příčky, jakož i zvukoizolační vlastnosti nebo požární odolnost. Zvýší se rovněž únosnost příčky při zavěšování břemen. Přesné hodnoty jednotlivých vlastností lze zjistit v dokumentaci firmy Rigips.

Více informací naleznete na www.rigips.cz a www.modreticho.cz

Fotogalerie
4 fotografie