Zatímco dříve byla výměna okapů práce pro klempíře, dnes je na trhu řada stavebnicových systémů z různých materiálů. Jejich montáž je natolik jednoduchá, že to zvládne i laik. Cenově nejdostupnější a na montáž nejjednodušší jsou okapy z plastu. Odolávají UV záření, jsou mrazuvzdorné, nehrozí u nich koroze, nemusíte je v pravidelných intervalech natírat podobně jako okapy plechové. Poškozené díly navíc jednuše vyměníte.

Bohatá je i nabídka jednotlivých doplňků, jako jsou třeba lapače listí, sběrače dešťové vody a další. S plastovými okapy budete mít navíc jistotu, že o ně na rozdíl od těch kovových nebudou mít zájem zloději.

Při výběru okapů dávejte pozor, aby ladily se stylem domu i odstínem fasády. Nebude to problém, protože se okapy  vyrábějí v mnoha barvách od bílé až po měděnou.

Co budete k montáží potřebovat?

Vystačíte si s běžným nářadím:

* pilka na železo

* ruční nebo aku šroubovák

* vrtačka pro upevnění objímek dešťových svodů

* metr

* provázek

* tužka

Jak na to:

1) Podle plochy střechy zvolte správnou velikost žlabu a průměr odtokové roury. Délka žlabu na jeden svod nesmí přesáhnout 10 m.
2) Propočítejte, kolik budete potřebovat žlabových háků. Montují se šrouby nebo hřebíky na krokve (šikmý prvek krovu nesoucí střešní latě) nebo na bednění nad krokvemi s rozestupy 80 až 120 cm.
3) Namontujte první a poslední hák tak, aby spád byl alepoň 5 mm na 1 m délky žlabu. U střechy delší než 10 m budou svody na obou stranách střechy, takže nejvýše umístěte hák uprostřed a k oběma koncům se zachová spád 5 mm na 1 m.
4) Mezi první a poslední hák (nebo od středového ke krajům) si natáhněte provázek a vyznačte si, kde umístíte další.

Fotogalerie
7 fotografií

5) Označte si na žlabu, kam umístíte žlabový kotlík (to je začátek svodu vody do odtokové roury). Otvor pro kotlík vyřízněte pilkou na železo nebo vystřihněte nůžkami na plech.
6) Na koncové díly namontujte čela žlabů: nasaďte čelo na okraj žlabu, srovnejte jeho horní okraj do roviny se žlabem a přitlačte.
7) Uložte žlaby na háky a jednotlivé díly k sobě stáhněte spojkami.
8) Přišroubujte do zdi objímky rour - nejméně dvě na každý samostatný díl roury. Maximální vzdálenost mezi objímkami je 2 m.
9) Odpadovou rouru nasaďte směrem nahoru do kolena odskoku. Upravte její délku uříznutím přebytečného kusu u spodního výtoku. Nasaďte odtokové koleno nebo koncovku, kterou napojíte odtok okapu s kanalizací v zemi.
Lapače listí zabrání ucpání okapů.
Autor: Hornbach

Stavebnicové systémy okapů mají také řadu doplňků. Lapače listí například výrazně usnadní práci při čistění.