Postavit se dá během několika hodin třeba o víkendu a vystačíte si s běžným nářadím pro kutily a návodem. Než se ale pustíte do montáže, zkontrolujte si podle seznamu, zda máte v krabici všechny potřebné díly, které odpovídají vašemu typu schodiště. Podle jednoduchých vzorců uvedených v manuálu vypočítejte, na základě rozměrů stavebního otvoru a výšky od podlahy k podlaze, výšku mezi nášlapy a hloubku schodnice. A vodováhou ověřte rovinu stěny stavebního otvoru, od které se odvíjí správná montáž.

Co budete potřebovat?

V našem případě jsme použili schodiště Arkè ve tvaru písmene L, vysoké 303 cm, se 13 nášlapy širokými 74 cm (součástí stavebnice jsou potřebné šrouby, hmoždinky, propojovací díly, složené zábradlí včetně madel, koncové krytky).

* metr * vodováhu * olovnici * ruční pilku * křížový šroubovák PH2 * klíče č. 13; 17 a 22 * imbusové klíče č. 2,5; 3; 5 a 6 * gumovou paličku * 2 podpůrné vzpěry * vrtačku

8 kroků, jak na to:

1) Základní díly schodiště se skládají ze dvou částí: schodnice (pro nastavení hloubky schodu) a podpěry (pro dřevěný nášlap), která umožňuje upravit správnou výšku mezi schody. Začněte vyvrtáním dírek pro připevnění prvního dílu nahoře v patře, ve stavebním otvoru.

2) Na tento díl upevněný do zdi přišroubujte dřevěný nášlap, ve vodorovné poloze. Smontujte další schodnici s podpěrou pro nášlap se správně nastavenou hloubkou – k prvnímu dílu schodiště tak, aby výška schodu odpovídala vašemu výpočtu (výška všech schodů musí být stejná). Položte vodováhu na horní plošku druhé namontované schodnice a zkontrolujte, zda je v rovině; potom na ni připevněte druhý nášlap.

3) Pokračujte v montáži dalších schodnic a nášlapů, stále kontrolujte vodorovnou polohu. S přibývajícími nášlapy ale nestoupejte na schodiště dříve, než bude defi nitivně ukotvené.

4) Po dokončení montáže prvních 3 až 4 schodnic (a vždy dalších 3 až 4 schodnic) schodiště zespoda odlehčete dočasnou vzpěrou (například železnou nebo dřevěnou), aby nedošlo k přetížení stropu.

Fotogalerie
8 fotografií

5) V ohybu schodiště přijdou na řadu zkosené nášlapy. Na všechny rovné i zkosené nášlapy přišroubujte imbusovým klíčem úchytky pro zasunutí svislé výplně zábradlí.

6) Před instalací poslední schodnice si na podlaze označte otvory pro její upevnění. Vyvrtejte je, zasuňte hmoždinky a šrouby schodnici defi nitivně přimontujte.

7) Naměřte délku vzpěry, která bude trvalou součástí schodiště, a tou nahraďte dočasnou vzpěru (v našem případě jde o vzpěru na 5. schodu). Spodní části schodnic a podpěr zaslepte kryty, které přitlučte gumovou paličkou, a stejně „schovejte“ šrouby z boku schodnic.

8) Zasuňte sloupky zábradlí do otvorů v úchytkách na jednotlivých nášlapech a připevněte je křížovým šroubovákem. Olovnicí zkontrolujte, zda jsou správně svislé. Spojte jednotlivé části madla ve výslednou délku a přišroubujte je k horním úchytkám na sloupcích. Tím montáž schodiště dokončíte.

Zdroj a foto: J.A.P.