Výsledek? Do soutěže se přihlásilo hned několik desítek čtenářů a čtenářek Blesku Hobby a Hobby.Blesk.cz. Odborná porota, složená ze zástupců redakce a firmy Tondach vybrala pět finalistů, a vy nyní můžete rozhodnout, kdo z nich získá 100 000 Kč.

Zbylí čtyři finalisté získají některý z keramických okrasných střešních doplňků značky Tondach. Stejná cena čeká i 10 vylosovaných hlasujících čtenářů.

Které střechy postoupily do finále?

1. Zdeňka Jakubcová, Dašice

Střecha před rekonstrukcí.
Autor: Zdeňka Jakubcová
„V roce 2007 jsme se s manželem odstěhovali z Prahy, protože jsme se zamilovali do starého, částečně zdevastovaného domu. Je to bývalá římskokatolická fara v městečku Dašice východně od Pardubic, nemovitá kulturní památka z poloviny 18. století.“

Střecha po rekonstrukci.
Autor: Zdeňka Jakubcová
Dům čekala renovace, na novou krytinu přišla řada v roce 2008. Jakubcovi použili režné bobrovky Tondach se segmentovým řezem, na korunu brány a ohradní zdi malé režné prejzy stejné značky. „Na širších stranách domu, které se naposledy laťovaly při rekonstrukci okolo roku 1997, bylo korunové krytí, a na valbách, kde se laťovalo nejspíš v 60. nebo 70. letech 20. století, jsme objevili šupinové kryti. Po důkladném prověřeni stavu jsme zjistili, že obě laťovaní, jak novější korunové, tak starší šupinové, jsou v dobrem stavu, proto jsme ho nechali. Diky tomu jsme mohli výměnu krytiny provádět postupně ve svislých pasech bez rozkryti cele střechy. A tak máme na střeše dva druhy položeni bobrovek.“

2. Jiří Chalupa, Budeč

Střecha před rekonstrukci.
Autor: Jiří Chalupa
Na stávajícím rodinném domku byla v roce 1989 položena plechová krytina Alukryt,“ píše čtenář. Po 20 letech se však projevily nedostatky: vlivem nedostatečného zatepleni docházelo v zimě k masivní tvorbě námrazy a rampouchů, velkému úniku tepla, u střešních oken kvůli nedokonalým detailům začernaly rámy, a tak bychom mohli pokračovat.

Střecha po rekonstrukcí.
Autor: Jiří Chalupa

 

Proto majitelé letos v květnu a červnu střechu zrekonstruovali. Pomoci nastaveni stávajících krokvi se zvětšilo zatepleni na tloušťku 300 mm, na střechu použili tašky Tondach – Stodo 12 v černé glazuře. Střešní plaš je důsledně provětrávaný, doplňkové prvky měděné, místo střešních oken se ve střeše vybudoval pultový vikýř s okny se zasklením trojsklem.

3. Manželé Štarmanovi, Dubenec

Střecha před rekonstrukcí.
Autor: Manželé Štarmanovi
Manželé Štarmanovi svou cestu za novou střechou pojali jako báseň. „Posíláme fotečku rodinného domečku. Naší střechy vysněné z TONDACH – tašky pálené. Říkala už naše babička, jo tohle je taštička!!! Vyhráno vždy každý má, když je nad hlavou střecha pálená.
Střecha po rekonstrukci.
Autor: Manželé Štarmanovi
Hromy, blesky, krupobití, když se ti na střechu řítí, tohle v uších strašně zni, však přežila to a my s ni. Co ti budu vyprávět, sloužila nám 70 let. Je jasný, že u mě vyhrává zase taška pálená. Rekonstrukce dala fušku, manžel zlomil si v té době nožku, a tak tomu osud chtěl, aby na vše dohlížel. A i když nebyl fit, stihl všechno vyfotit. Tak se spolu do soutěže můžeme směle zapojit. Stale můžeme klidně spát, deště, větru nemusíme se bát. Vyhráli jsme nad nepohodou, jako děda s babičkou.

CHCETE ROZHODNOUT O VÝHERCI 100 000 Kč?

Pak pošlete SMS s číslem svého favorita! Svou odpověď nám můžete doručit výhradně formou SMS odeslaných mobilním telefonem v období od 11. 8. 2010 (0.00 hodin) do 14. 9. 2010 (24.00 hodin) na telefonní číslo 907 99 09 ve tvaru:

TONDACH mezera ČISLO FINALISTY mezera J MENO mezera PŘIJMENI mezera ADRESA mezera PSČ.

Z jednoho telefonního čísla můžete poslat maximálně 10 SMS.

Přiklad: TONDACH 10 EVA NOVAKOVA HLAVNI5 PRAHA2 120 00

Ze všech došlých SMS se vybere jeden soutěžící, pro kterého hlasovalo nejvíce čtenářů. Tento výherce získá 100 000 Kč.

4. Irena Nedomová, Příbor

Střecha před rekonstrukcí.
Autor: Irena Nedomová
„V únoru 2008 jsme se rozhodli, že zrekonstruujeme náš domek. Začali jsme objíždět veletrhy a také lokality s novostavbami a u domů, kde se nám střecha líbila, jsme neváhali zazvonit a zeptat se na typ a druh střešní krytiny.
Střecha po rekonstrukci
Autor: Irena Nedomová
Tak jsme během 14 dni zjistili, že se nám nejvíce zamlouvá pálená taška Tondach – typ Francouzska 12, glazura Amadeus černá. V roce 2008 nebyla úplně běžná, ale tvarově i barevně nádherná, a to je pořad! Navíc jsme zjistili, že je velmi trvanlivá. Zbývalo nechat si spočítat nosnost trámů a jen pro jistotu krovy zpevnit, a mohlo se začít.

5. Rodina Halatova, Praha

Střecha před rekonstrukcí.
Autor: Rodina Halatova
Nova střecha zdobí dům už od května 2005. „O volbě značky Tondach jsme byli rozhodnuti od počátku, protože si myslíme, že na střechu patři kvalitní pálená taška. Na naši polovalbovou střechu se štítem jsme zvolili typ Falcovka 11, která se nejblíže podobá původnímu tvaru tašky, s povrchovou úpravou engoba v měděné barvě.
Střecha po rekonstrukci.
Autor: Rodina Halatova
Třešničkou na dortu je věžička na štítu. Z důvodu zachovaní původního rázu jsme zakomponovali střešní okna jen do časti ze zahrady. Stavební práce jsme svěřili odborníkům, práce probíhaly s nasazením. Taktéž zavoz materiálem Tondach byl rychlý a bezpečný. Po pěti letech je střecha stále jako nová a věříme, že taková zůstane ještě dlouhá léta!“