Zatím je k dispozici částka 10 miliard. Žádosti na dotace se budou přijímat do 30. 6. 2012, jejich čerpání je možné do konce roku 2012.

O co může žádat?

Program se dělí do tří základních oblastí. První představuje ušetření energie za vytápění: celkové, případně částečné zateplení rodinných nebo bytových domů. Přitom úspora při dílčím zateplení musí být alespoň 20 %, při celkovém je roční měrná potřeba tepla nejvýše 70 kWh/m2 u rodinných domů a nejvýše 55 kWh/m2 u bytových domů, a zároveň se musí snížit potřeba energie na vytápění o 40 %.

Do druhé oblasti patří výstavba v pasivním energetickém standardu nebo změna stávajících domů na energeticky pasivní (podmínkou je v obou případech dosažení měrné roční potřeby tepla nejvýše 20 kWh/m2 u rodinných domů, 15 kWh/m2 u bytových domů).

A třetí oblast? V tomto případě jde o využití obnovitelných zdrojů pro vytápění a teplou vodu (výměna neekologického vytápění za nízkoemisní zdroje na biomasu a tepelná čerpadla nebo jejich instalace do novostaveb, pořízení solárně- termických kolektorů) – podmínkou pro dotace je dosažení předepsané účinnosti zdroje a emisních parametrů.

Kdo může žádat o dotaci

Autor: archiv KM BETA
O dotace můžou požádat soukromé osoby i podnikatelé, společenství vlastníků bytových jednotek i bytová družstva, města a obce i další podnikatelské subjekty, Ale vždy jen na domy sloužící k bydlení; na rekreační objekty se program nevztahuje. Rovněž je dobré si uvědomit, že o dotaci sice můžete požádat, ovšem nikdo vám nezaručí, že ji nakonec skutečně získáte. Už jste se pustili například do výměny oken a teď dumáte, zda máte šanci žádat o dotaci zpětně za už provedené úpravy?
Lenka Brandtová ze Státního fondu životního prostředí ČR vysvětluje: „Pokud došlo k realizaci před 1. dubnem 2009, není možné čerpat dotaci z programu Zelená úsporám. Ovšem jestliže realizace proběhla až po tomto datu, není to překážka. Důležité je, abyste jako investor měli k dispozici faktury a další potřebné dokumenty, které musíte přiložit k žádosti.“

Pomoc hledejte u odborníka

Než začnete s ekologickými změnami bydlení, musíte si najít specialistu, který pro vás vypracuje projekt a energetické hodnocení, zároveň vyplní krycí list technických parametrů k žádosti. I na samotný projekt můžete získat dotaci až 40 000 Kč. Až ho budete mít zpracovaný, vyberte si potřebné výrobky, technologie a realizační firmu ze seznamů sestavených Státním fondem životního prostředí ČR.

Formuláře žádosti si stáhnete na webu (zelenausporam.cz) a vyplněné je pak odevzdejte s dalšími dokumenty buď na krajském pracovišti státního fondu (všechny subjekty kromě fyzických osob, které nepodnikají), případně u autorizovaných bankovních domů (fyzické osoby). „Pokud klient musí mít projektovou dokumentaci, odevzdá ji na příslušné pobočce SFŽP a k nám pak přinese vyplněný formulář žádosti s krycím listem. Vyrozumění o příslibu dotace žadateli přijde poštou do 60 dnů od podání žádosti o dotaci. Z příslibu se tedy dozví i konkrétní výši dotace,“ vysvětluje Irena Zatloukalová z ČSOB.