Podlahové těsnění

Nejvíce studeného vzduchu často proniká pod vchodovými dveřmi, pokud tam není účinná překážka. Pro utěsnění těchto partií se hodí například zakrytá podlahová těsnění s magnety nebo tlakovými pružinami, které při zavírání dveří těsnění automaticky přitlačí na podlahu, případně na lištu v podlaze. Montáž je náročnější, dveřní křídlo se musí několikrát vyvěsit a znovu zavěsit a mezitím nastavovat do správné polohy dveřní závěsy.

Nejjednodušší řešení?

Použijte pěnové těsnicí pásy. Koupíte je v různých šířkách, většinou od 3 do 4 mm, a utěsníte s nimi malé a střední škvíry u oken a dveří. Počítejte však s tím, že tento druh těsnění se začne časem drobit a zhruba po 2 letech ho budete muset vyměnit. Dlouhodobější variantu nabízejí gumové těsnicí pásy s různými typy profilů. Na okna se škvírami do 3,5 mm se hodí profil ve tvaru písmene K, k utěsnění středních mezer poslouží těsnění s P profilem a pro velké mezery do 7 cm profil D. Všechna těsnění mají lepicí plochu a dostanete je v několika barevných variantách (bílá, hnědá, černá) i v menších (6 až 10 m) nebo velkých baleních (100 m).

Jak na to

1 - nožíkem, škrabkou, případně tesařským kladívkem odstraňte zbytky starého těsnění, dané místo omyjte vodou se saponátem a odmastěte. Změřte délku lepené plochy a podle ní ustřihněte požadovaný počet centimetrů těsnicí pásky, nesmíte ji však natahovat. Z kraje pásky sloupněte ochranný papír a přitiskněte ji k hornímu rohu rámu.

1. Přitiskněte těsnící pásku k hornímu rohu trámu.
Autor: bauMax

2 - postupně stahujte z pásky ochranný papír a těsnění důkladně přilepuje směrem shora dolů, nesmí se při zavírání křídla okna nebo dveří posouvat, ale jen stlačit. Pracujte opatrně, abyste gumovou pásku nevytahovali, pozor dávejte zvláště v rozích a v blízkosti pantů.

2. Postupně stahujte z pásky ochranný papír a těsnění důkladně přilepujte směrem shora dolů.
Autor: bauMax

3 - u vchodových dveří svého domova můžete k odstranění spodní škvíry použít metličkové těsnění na dveřní křídlo, které zamezuje proudění studeného vzduchu z chodby. Těsnicí páska má samolepicí plochu, kterou se připevní k vnitřní straně dveří.

3. K odstranění spodní škvíry můžete použít metličkové těsnění na dvěřní křídlo.
Autor: bauMax

4 - ve starších domech vznikají díky materiálovému napětí praskliny na přechodu zdi a rámů oken nebo dveří, které lze utěsnit spárovací hmotou. Ošetřovaná místa zbavte nečistot, okraje rámů přelepte ochrannou páskou. Pomocí kartuše naneste do spár hmotu, nechte ztvrdnout a pak nožíkem odstraňte přebytečné části. Odlepte pásku a rámy omyjte vodou se saponátem.

4. Spárovací hmota
Autor: bauMax

CO BUDETE POTŘEBOVAT

* nalepovací těsnicí pásku * silikonovou spárovací hmotu v kartuši * přípravek na odmaštění (benzin, líh) * saponát * hadřík a vodu * profi lovanou škrabku * ulamovací nůž * nůžky * zakrývací pásku * tesařské kladívko * centimetr

CHYTRÝ TMEL

Chytrý tmel
Autor: bauMax

Snad každý řemeslník, kutil nebo chalupář potřeboval někdy něco těsnit a přilepit. Jednou okenní rámy, jindy obklady na stěnu. Co s tím? Makrofl ex FT 101 lepí, těsní a vyplňuje zároveň. Využijete ho tedy jako lepidlo, těsnicí tmel i výplň do prasklin. Dobře přilne i k mokrému povrchu, je odolný vůči UV záření a povětrnostním vlivům a dá se také přetírat. 280 ml za 140 Kč je běžně k dostání.