Všudypřítomná zeleň tlumí ruch městské dopravy a do Prokopského údolí je to pár kroků. Ostatně Luděk Sobota a jeho žena Adriena tam chodí často venčit devítiletého psa Fredyho.

Útulné bydlení

Když sejdete jen pár schůdků sevřených v bujné zeleni k domovním dveřím, vstoupíte do vkusně zařízeného a vzorně uklizeného domova manželů a jejich dospělého syna Ladislava. Vila ze 30. let 20. století stojící ve svahu dává tušit, že zdejší obyvatelé mají rádi letité a starožitné věci a umění.

„Pocházím ze Žižkova, ale už od dětství se mi líbilo tohle místo a vždycky jsem si přál tady bydlet. A možná to je i osud, že jsem se sem dostal. Musím však přiznat, že většinu práce zastane moje žena,“ svěřuje se Luděk Sobota. „Nesmírně dům zušlechtila, dala ho celý dohromady a vtiskla mu i neopakovatelnou pečeť.“ Z větší předsíně vede schodiště k pokojům v patře, dveře pak do nově zrekonstruované „příruční koupelny“ nebo útulné kuchyně, kde se rodina schází u stolu. Přestože je menší, všichni se vejdou ke stolu včetně pejska pod ním.

Na návštěvě u Kloubkové: Jak si zařídila svoji první domácnost?

Na návštěvě u Kloubkové: Jak si zařídila svoji první domácnost?

Přestože tanečnice, choreografka a moderátorka bydlí v novostavbě už pár let, svůj domov si zařizuje postupně. Zajímá vás, jaké má ráda barvy? Kdy…celý článek

Živé vzpomínky

Fredy má ostatně přísný zákaz vstupu do velkého obývacího pokoje s nádhernou vyhlídkou do údolí, který lze přepažit dveřmi. Pohodlná sedací souprava s potahem z tmavého sametu láká k posezení před televizí a velký rodinný stůl zve k polední siestě. Stěny a zákoutí zdobí starožitný kočárek, květinová aranžmá, které jsou prací Adrieny, nebo skleníky s milými drobnostmi. „Některé věci mám ještě po babičce nebo ze starožitností v Liberci, kde jsem kdysi působil v Ypsilonce. Tenkrát byly velmi levné proti dnešním cenám.“

Fotogalerie
9 fotografií

Práce na zahradě

Také stupňovitý pozemek má svá zákoutí, k nejoblíbenějším patří posezení s venkovním bazénem zapuštěným do země nebo trávník s ohništěm, kde rodina občas pořádá večírek pro přátele nebo jen tak posedí u táboráku. „Původně byla plocha trochu zkosená, ale jednou nám paní Skamenová spadla do ohníčku, proto jsem nechal celý trávník vyrovnat,“ dodává herec.

„Je tu hodně listnatých stromů,“ upřesňuje Adriena, „a tak jsou mým nejčastějším podzimním nářadím hrábě. Ale přesto mám podzim moc ráda, zelená se pomalu mění ve žlutou, oranžovou a červenou a celá zahrada krásně září.“

A jak pomáhá na zahradě Luděk? „Pravidelně seču trávník, připravuji dříví na táborák a tu a tam uříznu nějakou větev. Ostatní práce ale přenechám ženě nebo šikovnému pánovi, který se o zahradu také stará. A ještě jeden dělá drobné opravy v domě, takže na všechno máme lidi,“ směje se.

Chcete se dozvědět víc o tom, jak bydlí manželé Sobotovi? Další informace najdete v časopise Blesk Hobby č. 10, které je právě na novinových stáncích.

Blesk Hobby č. 10 - říjen

Blesk Hobby č. 10 - říjen

Téma měsíce: Lovecká sezona Představíme vám myslivce v sukních, ukážeme zeleninovou zahrádku podle Michelle Obamové,…celý článek