Jak si tuhle dřinu ulehčit? Samozřejmě záleží na tom, z jak velké plochy sníh v zimě odklízíte. Máte-li dvoreček jako dlaň, pak to zvládnete s lopatou nebo hráblem. I

Vychytané hráblo na sníh s kolečkem
Autor: Fiskars
v takovém případě si ovšem práci usnadníte, když si pořídíte lopatu hliníkovou, popřípadě hráblo s kolečkem. Pokud je sníh ještě neušlapaný, můžete využít k jeho odfoukaní z cestiček vysavač listí.

Když ale nechcete své svaly posilovat tímto způsobem, je řešením sněhová fréza. Díky konkurenčnímu boji prodejců se navíc dají tyto stroje pořídit už za cenu běžné sekačky. Podívejme se podrobněji, která se na co hodí.

Čerstvý sníh a menší zpevněná plocha: Tady stačí elektrika

Jednoduchou sněhovou frézu Hecht pořídite už za 2 900 Kč.
Autor: Hecht
Pokud budete uklízet nesešlapaný a neuježděný sníh z dlážděné nebo asfaltované plochy, postačí vám jednoduchá elektrická fréza. Někteří prodejci je nabízejí s předsezónní slevou, takže ji pořídíte už od necelých 4 000 korun  Jediným omezením je délka elektrického kabelu.

Čerstvý sníh na větší zpevněné ploše: Volte jednostupňovou benzínovku

Větší plochy si žádají i větší výkon motoru. Dobrou volbou je jednostupňová sněhová fréza s benzínovým motorem – zvláště, když musíte sníh odklízet ve větší vzdálenosti od domu. Jak pracuje? Rotující šnek u této frézy sám pohybuje strojem vpřed, takže sníh odklízíte rychle a bez námahy. Šnekový systém současně nabírá z povrchu sníh  a odhazuje ho do až 9metrové vzdálenosti. Tyto frézy se dají pořídit v cenách od 12 000 – 20 000 korun.

Fotogalerie
5 fotografií

Hodně udusaného sněhu, nezpevněný povrch: Dvoustupňová fréza

Kdo bydlí například na horách, nebo k jeho domu vede nezpevněná cesta, ví své. Tady jsou řešením dvoustupňové sněhové frézy. Ty jsou vhodné do jakýchkoli, tedy i

Jak pracuje dvoustupňová fréza? První stupeň sníh odřeže a rozdrtí, druhý ho vysokoobrátkovým ventilátorem odhodí až do vzdálenosti 15 m.
Autor: Mountfield
těch nejnáročnějších sněhových podmínek a na všechny druhy povrchů. Nezáleží na tom, zda se s nimi pohybujete na zámkové dlažbě nebo nezpevněném a nerovném povrchu.

Proč se jim říká dvoustupňové? Nejprve odřežou a naberou i dlouho ležící, udusaný, mokrý nebo přemrzlý a zledovatělý sníh a rozdrtí ho. Druhý stupeň pak vysokoobrátkovým ventilátorem sníh odhodí až do vzdálenosti 15 metrů. Koupíte je za cenu, začínající na 17 000 korunách.

Video: Mountfield

Video
Video se připravuje ...

Nejsnadnější je práce se sněhovou frézou. Mountfield