Září je ideálím měsícem pro kontrolu a případnou opravu okapů. Počasí již není tak horké jako o prázdninách a umožní nám vylézt na střechu, málo srážek a relativně dlouhý světlý den ve srovnání s následujícími měsíci pak poskytují dostatek času pro všechny nezbytné práce. Na začátek je třeba upozornit, že při kontrole, potažmo opravách okapů je třeba na prvním místě dbát na bezpečnost práce. Často se budeme pohybovat ve výškách, proto je třeba opatřit si kvalitní nářadí a vždy pořádně zajistit žebřík či štafle. Pkud se na tuto činnost necítíte, svěřte ji raději odborníkům.

Kontrola propustnosti

Prvním krokem v přípravě okapů na deštivé období je jejich důkladná kontrola. Zjistíme, zda nejsou žlaby či svody zanesené listím nebo ptačími hnízdy, zda během roku nevzniky netěsnosti ve spojích či zda okap nekoroduje.

Čištění

Okap lze zbavit nečistot několika zůsoby. Nejjednodušší metodou je vzít žebřík a rukavice a ručně vybrat ze žlabu všechen nashromážděný materiál. Pokud v blízkosti budovy rostou větší stromu, může ho být hodně. Použít můžeme i různé latky či špachtle, v takovém případě je třeba dbaát na to, abychom nepoškodili okapové spoje. Pokud je žlab vysoko a nechceme nebo nemůžeme k němu šplhat, můžeme využít některý za specializovaných nástrojů. Lze je umístit na teleskopickou tyč, na jedné straně mají kartáč na hrubé nečistoty, na druhé špachtli na dočištění a k sehnání jsou ve všech obchodech se zahradní technikou.

Ověření těsnosti spojů

Těsnost spojů ověříme snadno pomocí nalití kýblu vody do okapového žlabu. Pokud nezaznamenáme prosakování, můžeme být v klidu, případně se přesvedčit někdy při vytrvalejším dešti. V opačném případě bude žáležet na materiálu, ze kterého je okap vyroben. U kovových bude pravděpodobně třeba znovu k sobě díly svařit, možné je použít i speciální tmel. Plastové okapy často stačí rozpojit a znovu zacvaknout. Pokud zjistíme, že je žlab zkorodovaný, bude třeba provést celkovou výměnu. Zde se můžeme řídit buď cenou - a zvolit pravděpodobně okapy plastové či pozinkované, nebo vzhledovými vlastnostmi - náročné zákazníky jistě uspokojí měděně žlaby. Zajímavé jsou také okapy poplastované - kvalitní pozinkovaný okap je potažen vrstvou odolného plastu a kombinuje přednosti obou materiálů - trvanlivost a pevnost oceli s odolností proti korozi a množstvím dostupných barev, které nabízí plast.

Náklon žlabů

Dalším nabezpečím, které je třeba ohlídat, je správný náklon okapových žlabů. Směrem k budově by měl být okraj vždy o kousek výše, než na opačné straně. V místě, kde se sbíhají dvě střešní plochy, můžeme okraj žlabu ještě zvýšit použitím plechové vložky.

Ochrana proti padajícímu listí

Pokud jsme provedli kontrolu i případné opravy, zbývá okapy zajistit proti padajícímu listí, které může mít na jejich funkčnost velmi nepříznivý vliv. K tomuto účelu výborně poslouží ochranná mřížka, která brání listí usazovat se ve žlabu. Podobná mřížka pomůže ochránit i svody a zabránit tak ucpání okapové vpusti.

Pokud chcete mít na podzim klid a suché zdi vašeho domu, rozhodně kontrolu okapů nezanedbejte.

Fotogalerie
4 fotografie