V dnešní hektické a neklidné době přináší do domovů potřebný klid a pohodu. Dokážeme se s ní uvolnit a relaxovat, a můžeme si ji užívat v nespočetném množství kombinací, které dokáží oživit a zkrášlit jakýkoliv interiér.

Dejte barvám prostor

Zdi našich domovů již nemusí být pouze bílé, pohrajme si s barvami a vytvořme místo, kam se budeme vždy rádi vracet. To je hlavní myšlenka, která by nás měla provázet při zvelebování bytu, domu či chaty. Ovšem i v takto kreativní činnosti bychom neměli brát na lehkou váhu několik obecných rad a také prostorové podmínky.

V první řadě je důležité světlo, které v daném pokoji panuje. Pokoje, které jsou orientovány na sever, případně tmavá zákoutí bytu, je nutné prosvětlit a oživit. Opačný problém mají jižní pokoje, kde je potřeba celodenní příval světla dostat pod kontrolu. Tyto situace lze vyřešit pomocí svěžích nebo klidných barev.

Málokdo si troufne vymalovat celý pokoj například korálově červenou. Lze proto vybrat pouze jednu dominantní stěnu a vymalovat ji výraznější barvou. Barevné kombinace jsou jen na vás, ovšem o hlavních trendech na příští rok již mají odborníci jasno.

„Jednoznačně bude dominovat modrá, se kterou se perfektně snoubí paleta šedých odstínů, velmi elegantně ji doplňuje olivově zelená a hravý kontrast vytváří s oranžovou. V kurzu bude také vrstvení pastelových tónů pro navození pocitu volnosti a pohody nebo syté a autentické tóny hlíny, červené řepy nebo mrkvové šťávy vyjadřující soběstačnost a praktičnost,“ vysvětluje Miroslava Plánková, expertka na barvy ze společnosti AkzoNobel.

Jak si vybrat kvalitní barvu

Vedle estetického hlediska je neméně důležitá praktická stránka věci. Malování domu či bytu není levnou záležitostí, proto bychom si měli vybírat barvy s těmi nejlepšími vlastnostmi. V první řadě je nejdůležitější, aby barvy měly dobrou krycí schopnost. Pro nesourodý povrch a na předchozí vápenaté barvy je před samotným malováním nezbytná penetrace.

„Má velmi vodnatou konzistenci, takže fíglem při nanášení je technika kdy váleček s krátkým vlasem lehce přitlačíme ke stěně a vedeme ho směrem zespoda nahoru, tím dochází k úspoře materiálu a i následného času na úklid,“ doporučuje Patrik Skála, technický expert na barvy u značky Dulux. Také jistě nechceme malovat každý rok, proto je vhodné zvolit kvalitní, odolné a dobře omyvatelné barvy, které zvládnou i nápor neposedných dětí s pastelkami v ruce.

Když barva dýchá

Zvolíme–li opravdu značkové barvy, tak si obyčejná houbička na nádobí na stěnách hravě poradí s mastnou špínou, skvrnou od rtěnky i s rozličnými výtvory našich dětí v jejich pokojíčku. Tyto barvy umožňují i neočekávanou aplikaci. Náš zvyk kachlíkovat koupelny nebo kuchyňské linky za pracovní deskou se může stát minulostí. „Lze totiž použít speciální nátěr odolný mastnotě, vlhkosti a plísním, s kterým je celý proces mnohem rychlejší a také levnější,“ radí Patrik Skála.

Barva umožňuje stěnám dýchat a při natírání neskapává. S jednoduchou údržbou souvisí možnost oprav i po několika letech. „Měli bychom volit takové značky barev, které garantují barevnou stálost i po delší době. Menší škrábnutí pak není potřeba překrývat dekoracemi nebo jej se zatnutými zuby trpět. Dá se jednoduše spravit pouze jedním přetřením na daném místě a barevný efekt zůstane beze změny,“ popisuje Patrik Skála.

Malování interiéru je hra, přistupte na její jednoduchá pravidla a kochejte se výsledkem, který bude určitě stát za to.

Fotogalerie
11 fotografií