Slovo marmoleum vám pravděpodobně zní poněkud podezřele. Ve skutečnosti se však jedná o podlahovou krytinu s neobyčejnými vlastnostmi, která většinu lidí velmi příjemně překvapí.

Přírodní produkt

Marmoleum je stoprocentně přírodní materiál. Je vyrobeno z lněného oleje, vápence, dřevité moučky, přírodních pryskyřic a pigmentů. Vše je za vysokého tlaku nalisováno na nosnou podkladovou vrstvu z indické juty. Jedná se o překvapivě odolnou krytinu, na kterou výrobce standardně poskytuje třicetiletou záruku a kterou by neměla poškodit ani hořící cigareta.

Vynikající vlastnosti

Podlaha z marmolea má ve srovnání s plovoucí podlahou či linoleem mnoho pozitivních vlastností. Je překvapivě teplá a příjemná na dotek, je antistatická a odolná vůči vlhkosti či přímo vodě. Je vhodná pro alergiky i astmatiky a má také antibakteriální vlastnosti . Ty souvisí s faktem, že při pokládání marmolea vznikají pouze mikroskopické spáry - jednotlivé díly se k sobě svařují - a špína či bakterie se tak nemají kde usazovat. Pod podlahu je možno umístit topení, což je pro změnu výhoda v porovnání s dřevěnými parketami.

Paleta barev a vzorů

Další výhodou je široká nabídka vzorů, v nichž je marmoleum dostupné. Od prostých přírodních tónů přes imitace nejrůznějších druhů dřeva až po paletu sytých barev. Vzhledem k jeho vlastnostem ho můžeme použít na podlahu i například za kuchyňskou linku a celý interiér tak barevně sladit.

Jedinou nevýhodou ve srovnání s ostatními podlahovými krytinami je cena marmolea. Metr čtvereční pořídíte za 600 až 1000 Kč. Vlastnosti a trvanlivost materiálu vám však tuto investici jistě vykompenzují.