Emancipace se vedle rovných pracovních příležitostí dostává i do domácností, kde mnoho žen zastává dříve spíše mužské práce. Vrtání, přitloukání či stavění nábytku již není pouze dominantou drsného pohlaví, kutilství bere za svůj koníček čím dál více žen. „Z našich interních průzkumů je patrné, že poměr žen mezi našimi zákazníky postupně stoupá. A to nejen v oddělení zahrady, nebo drobnějších úprav, mnoho žen si již umí vybrat správnou vrtačku, ptají se po náročnějším nářadí a nebojí se pustit do vlastního kutilského projektu. I to byl důvod, proč jsme v letošním roce dali v soutěži Mistr Kutil prostor i ženám, které mohou porovnat své síly a především vyhrát titul Mistr, či v ženském podání Missis, Kutil,“ říká Helena Ševčíková ze společnosti Hornbach.

Pro účast v soutěži je nutné se zaregistrovat na stránce www.mistrkutil.cz, kam kandidáti nahrají své fotografie a také zodpoví několik jednoduchých otázek. „Není vůbec důležité, jaké odborné znalosti uchazeč v odpovědích prokáže, směrodatná je kreativita a vtip,“ doplňuje Helena Ševčíková. Po ukončení registrací, tedy od 8. února pak budou moci lidé v průběhu 14 dnů hodnotit kandidáty pomocí bodovacího systému.

Do finále postoupí 12 soutěžících s nejvyšším počtem hlasů. Ti se v sobotu 9. března utkají o titul Mistr či Missis Kutil v hobbymarketu Hornbach na Černém Mostě v Praze. Odborná porota zde určí vítěze, jenž vedle titulu obdrží hlavní cenu -  rodinný dům, který věnovala společnost Tawal. Soutěžící, jenž skončí na druhém místě, získá automobil Peugeot partner Tepee a ostatní účastníci obdrží další hodnotné ceny.

Hlavním mediálním partnerem soutěže je Blesk Hobby. Více informací o soutěži naleznete na www.mistrkutil.cz.