Nejprve tu dobrou

Vrací se program Ministerstva životního prostředí ČR – Nová zelená úsporám. Zdálo se, že je mu odzvoněno. Nyní je znovu na stole, byť v poněkud pozměněné formě. Celých 28 miliard si rozdělí ti, kdo sníží energetickou náročnost svých domů! Skoro tři čtvrtiny této částky půjde na rekonstrukce rodinných domů a zateplení nových staveb. Co sem patří? Výměna oken, izolace střech a sklepů, instalace řízeného větrání s rekuperací tepla, nového efektivního zdroje vytápění a regulace topného systému.

Postupně budou vyhlašovány výzvy k podávání žádostí o podporu. Žadatelé se mohou ucházet o přímé dotace, zvýhodněný úvěr nebo bezplatnou bankovní záruku. Novinkou je podpora zpracování projektu a energetického štítku budovy. Už teď se můžou domy zateplovat, protože v první srpnové výzvě budou akceptovány realizace započaté v novém roce.

Pracovník IP Polná fouká minerální izolaci Magmarelax na volnou plochu.
Autor: MAGMARELAX ®

A teď tu špatnou

Podpora bude nižší, než dříve, mezi čtvrtinou a polovinou nákladů na rekonstrukci, podle toho, jaké úspory na topení bude dosaženo. Bude-li úspora 40 %, bude podpora 25 %. Bude-li 50 %, dostanete 35 % nákladů.  Na největší podporu dosáhne ten, kdo uspoří 60% nákladů na otop, plných 50 %. U průměrného rodinného domku to může přijít na 300 tisíc. Na státní dotaci tedy nedosáhne každý. Ale po zateplení výrazně více ušetříte. Zhruba 20 tisíc ročně. Zpracování žádosti je též velmi složité, laik nemá velkou šanci ji správně vypracovat.

Jak na to? No přece chytře!

Abychom dostali 50% dotaci, nestačí jen jedno opatření. Musíme kombinovat. Ale jak? Výměna oken ušetří jen 4%. Asi 8% přinese izolace podlahy v přízemí. Zateplení fasády už je lepší. Úspora bude až 24 % energie na topení. Ale to stojí statisíce. Úplně nejlepší je zateplit strop, jinak řečeno podlahu na půdě. Tak uspoříme až 33% tepla a náklady nepřesáhnou padesát tisíc.

Při úvaze o zateplení domu s podporou programu „Nová zelená úsporám“ je tedy zateplení stropu základní opatření, ze kterého vycházíme. Doplníme ho dalšími opatřeními podle toho, jaké úspory chceme dosáhnout a kolik máme peněz. Že je to složité? Nemusí být.

Závěrečná kontrola výšky s klientem
Autor: MAGMARELAX ®

Vyzkoušejte si sami, na kolik vás vyjde úspora na naší kalkulačce!

Ještě bonus nakonec

Na rozdíl od anekdot totiž máme ještě jednu dobrou zprávu. Existují odborníci, připravení pomoci. Jednou z našich nejzkušenějších společností je IP IZOLACE Polná. Již dvacet let se zabývá energetickými výpočty staveb. Současně je největší firmou na aplikaci minerální foukané izolace MAGMARELAX®, vyrobené na přírodní bázi. To je nejúčinnější způsob, jak zateplit půdu. Má certifikáty kvality ISO a zkušené specialisty. Kromě zpracování a podání žádosti realizuje zateplení a následně ověří přesným laserovým měřením. Hned víte, zda bylo dosaženo předpokládané úspory. Dává desetiletou záruku na práci i materiál. Díky spolupráci s velkou bankou dokáže firma zajistit financování tak, aby nebyl zatížen rodinný rozpočet investora. Program „Zateplení na splátky“ umožní splácení úvěru z dosažených úspor.

Více informací na www.novazelenausporam.cz/ nebo na www.ippolna.cz

Využijete naší akce na www.magmarelax.cz/akce!