V malých obcích často nejsou červené kontejnery na staré elektro, někde chybí i sběrné dvory. Zodpovědně třídit vysloužilé spotřebiče tak může být docela komplikované. Proto však vznikl projekt Recyklujte s hasiči, který běží již třetím rokem. Díky osobnímu nasazení dobrovolných hasičů a jejich zájmu o své obce a životní prostředí jim lidé mohou elektro zdarma odevzdávat. 

Myslete i na elektro

Plasty, sklo nebo papír recykluje velká většina občanů, ale vysloužilé spotřebiče bohužel stále často končí ve směsném odpadu. Aby lidé měli více možností, jak se ekologicky zbavit i starého elektra, vzniká spousta projektů, mezi nimi je i program Recyklujte s hasiči, který založila společnost ELEKTROWIN a nyní se připojila i nezisková společnost ASEKOL.

Staré elektro na skládku nepatří. Zkuste oslovit dobrovolné hasiče ve vaší obci. Určitě vám rádi pomohou.
Autor: Asekol

Akce v českých obcích zaznamenala velký úspěch. Do projektu se zapojilo více jak 700 sdružení dobrovolných hasičů z českých a moravských obcí.

Jak to funguje?

Sdružení dobrovolných hasičů ve svých obcích svolávají sběrové dny, během nichž jim lidé mohou staré spotřebiče na určené místo nosit. Odevzdávat lze cokoliv, od velkých domácích spotřebičů, jakou jsou ledničky, pračky nebo sporáky, po menší elektroniku, např. počítače, televize, mobilní telefony nebo kuchyňské spotřebiče. Někdy hasiči obec přímo objíždějí a od zájemců staré elektro sbírají, zejména pokud jde o velké spotřebiče. Stačí tedy sledovat obecní zpravodaj, internetové stránky a poslouchat obecní rozhlas.
Projekt navíc podporuje nejen sběr elektra, ale i samotné hasiče. Ti totiž za elektro, které vysbírají, dostanou od kolektivních systému ELEKTROWIN a ASEKOL finanční odměnu, kterou využijí na svůj provoz.

Dobrovolní hasiči pomáhají svým spoluobčanům se správnou likvidací elektra.
Autor: Asekol

Tip redakce

Chcete se do projektu zapojit, jen nevíte jak? Na internetové adrese www.recyklujteshasici.cz najdete všechny potřebné informace.