Naše babičky byly doslova šamanky, které dokázaly s věcmi běžně dostupnými v domácnosti hotové divy. Není divu, že i v dnešních dnech se k jejich osvědčeným radám rádi vracíme. Často jsou k nezaplacení. Ale než se pro nějakou nadchnete, raději si předem ověřte, jak skutečně působí, ať nenaděláte více škod než užitku.

Chleba, ocet a mýdlo

Na staré obrazy se můžete vyzbrojit cibulí, chlebem, octem nebo mýdlovou vodou. Nejprve ale proveďte zátěžovou zkoušku. Na malém místečku o velikosti několika centimetrů čtverečních, třeba v rohu obrazu, které není tolik na očích, vyzkoušejte, že daná potravina obrazu neuškodí. Vybraný kousek potřete a na půl minuty přiložte čistý hadřík. Když nebudou barvy pouštět, můžete tak vyčistit celý obraz.

Jak na rámy

Nezasklené obrazy očistěte cibulí nebo opatrně omyjte slabou mýdlovou vodou, to se hodí především olejomalby. Nebo to zkuste chlebovou kůrku se střídkou. Pozlacené rámy budou zase zářit, když je přetřete vlažným odvarem z cibule a pak opláchněte. Nakonec je měkkým hadříkem otřete dosucha. Stejně dobře k očistě poslouží také mýdlová voda nebo voda s kapkou saponátu a trochou octa.

Na mouchy je cibule

Docela jednoduše se dá zbavit i znečištění od much. Problematické místečko vylepšete napůl překrojenou cibulí. Po každém čištění obraz jemně otřete suchým hadříkem.

Náš tip

Pokud máte doma skutečně cenný nebo starožitný obraz, svěřte ho kvalifikovanému restaurátorovi a na domácí alchymii raději zapomeňte