Víte, proč při krájení cibule většina z nás roní slzy? Zelenina obsahuje těkavé sloučeniny, které se při kontaktu s vodou rozpouštějí a vzniklé látky pak dráždí slzotvorné nervy. A my pláčeme a pláčeme.

Pár zaručených triků

Ale i na takový chemický proces se dá jednoduše vyzrát. Existuje spousta jednoduchých triků, které vám slzy ušetří pro jinou příležitost. Zkuste třeba oloupanou cibuli společně s nožem opláchnout před krájením vařící vodou. A můžete krájet. Když vás opět začnou pálit oči, opláchněte společně s nožem i podložku, na které cibuli krájíte. Dalším tipem je krájení cibule zahřátým nožem. A kdo je spíš na studené, může dát před krájením cibuli na chvíli do mrazáku.

Cibule
Autor: Shutterstock.com
Jak krájet na kostičky

Nejčastěji při vaření potřebujete cibuli na kostičky. Tady je návod, jak to půjde snadno.

1. Vyzbrojte se ostrým nožem na zeleninu a cibuli pečlivě oloupejte. Pak ji podélně rozkrojte od stonku ke špičce na půlku. Stonek nechte.

2. Prsty mírně ohněte a konečky položte na cibuli. Nůž pak veďte podél spodní části vašich prstů.

3. Cibuli krájejte podélně na proužky těsně u stonku tak, aby stonek stále držel pohromadě.

4.Těsně u stonku cibuli dvakrát nebo třikrát vodorovně seřízněte. Čím víc bude řezů, tím budou kostičky jemnější.

5.Nakonec rozkrájejte cibuli proti její struktuře, až se rozpadne na jednotlivé kostičky.