Víte, proč při krájení cibule většina z nás roní slzy? Zelenina obsahuje těkavé sloučeniny, které se při kontaktu s vodou rozpouštějí a vzniklé látky pak dráždí slzotvorné nervy. A my pláčeme a pláčeme.
Pár zaručených triků
Ale i na takový chemický proces se dá jednoduše vyzrát. Existuje spousta jednoduchých triků, které vám slzy ušetří pro jinou příležitost. Zkuste třeba oloupanou cibuli společně s nožem opláchnout před krájením vařící vodou. A můžete krájet. Když vás opět začnou pálit oči, opláchněte společně s nožem i podložku, na které cibuli krájíte. Dalším tipem je krájení cibule zahřátým nožem. A kdo je spíš na studené, může dát před krájením cibuli na chvíli do mrazáku.
Nejčastěji při vaření potřebujete cibuli na kostičky. Tady je návod, jak to půjde snadno.
1. Vyzbrojte se ostrým nožem na zeleninu a cibuli pečlivě oloupejte. Pak ji podélně rozkrojte od stonku ke špičce na půlku. Stonek nechte.
2. Prsty mírně ohněte a konečky položte na cibuli. Nůž pak veďte podél spodní části vašich prstů.
3. Cibuli krájejte podélně na proužky těsně u stonku tak, aby stonek stále držel pohromadě.
4.Těsně u stonku cibuli dvakrát nebo třikrát vodorovně seřízněte. Čím víc bude řezů, tím budou kostičky jemnější.
5.Nakonec rozkrájejte cibuli proti její struktuře, až se rozpadne na jednotlivé kostičky.