Po prašné klikaté cestě mezi venkovskými staveními a podél lesa dorazíte na hráz rybníka a v malém údolíčku sevřeném zalesněným kopcem, hrází a Radotínským potokem se rázem ocitnete v jiném století. Stojí tu barokní mlýn z roku 1660. Už několik století v něm žije rodina Veselých.

Staletá historie

Původní vodní mlýn nechala zbudovat pražská hradčanská kapitula Všech svatých, dlouhá léta ho pronajímala a pak prodala, několikrát mlýn změnil majitele, až si usedlost i s okolními polnostmi a lesem v roce 1776 koupil za 2250 zlatých Václav Veselý s manželkou Františkou a postupně na ní hospodařili jejich potomci. V roce 1931 přistavěli k mlýnu ještě pekárnu, kde se pekl chleba pro široké okolí. Obojí fungovalo až do 31. července 1951, kdy byl komunistickým režimem mlýn i pekárna úředně uzavřeny. Na rozdíl od jiných mlýnů v okolí měl ale velké štěstí. Bylo k němu daleko, a tak se místnímu statku nevyplatilo přeměnit ho na hospodářské budovy a úplně ho zdevastovat. Za zamčenými vraty zůstalo všechno tak, jak to rodina Veselých léta udržovala a opravovala. A členové rodiny také zůstali bydlet v přilehlém domě a hospodářství udržovali.

Ve mlýně se můžete naučit péct chleba.
Autor: Blesk Hobby
Znovu od začátku

Když v roce 1989 padl starý režim, manželé Jarmila a Zdeněk se rozhodli pro celkovou rekonstrukci památky, opravili nejen budovu, ale i kompletní technologii mlýna s tím, že obnoví znovu mletí obilí. Zdeněk pověsil na hřebík svou práci elektrotechnika, absolvoval rekvalifikační mlynářský kurz a po čtyřiceti letech, přesně 17. listopadu 1992 začal mlýn znovu mlít z obilí hladkou mouku na bílé pečivo. Necelé dva roky pak provozoval Zdeněk takzvané obchodní mletí, kdy nakupoval obilí, mlel mouku a tu pak prodával, aby nakonec uznal, že nemůže stačit velkokapacitní průmyslové výrobě a definitivně zdejší mletí ukončil.

Domácí chleba

Mít prázdný mlýn bez lidí ovšem nemá cenu, a tak se manželé domluvili, že zkusí péct chleba. Původní pec z třicátých let sice už nestála, ale v rámci regionálního projektu Evropské unie se podařilo postavit novou chlebovou pec na dřevo a také opravit a přestavět vedlejší přízemní hospodářskou budovu na dvoupodlažní expozici obilovin. Uvnitř si dnes můžete prohlédnout, jak vypadají jednotlivé druhy obilí, zrní a druhy mouky.

Zkuste taky péct

Přihlásit se můžete také do speciálních čtyřhodinových kurzů pečení kváskového chleba (termíny najdete na mlyn-uveselych.cz). V malé skupince zaděláte domácím kváskem chlebové těsto, necháte ho vykynout a až se nahřeje pec, upečete si svůj vlastní bochník, který si zespodu označíte vlastním zapečeným znamením. Ve volném čase, než pecny zezlátnou, se můžete projít mlýnem, ochutnat domácí houstičky nebo si koupit bio výrobky ve zdejším krámku. A pokud by vám byla zima, vezme vás panímáma do tradiční mlýnské kuchyně k roztopené peci, u velkého rodinného stolu se dobře sedí i povídá. Anebo se sem jen tak vydejte na pěší procházku po červené turistické značce, která v Chotči končí, nebo si udělejte kolem mlýna pěkný výlet na kole. Celá expozice se letos otevře 1.dubna