Kdo z vašich rodičů doma vařil, maminka nebo tatínek?


Samozřejmě máma. Táta se pokusil pouze jednou o roštěnky hraběte Esterházyho a nějak to nedopadlo.

Která jídla byla v dětství a mládí vaše nejoblíbenější a jak se změnily vaše chutě v dospělosti?

Řízek a řízek. Postupně jsem začal objevovat exotiku, asijskou nebo jihoamerickou, ale stejně pořád nejvíc miluju českou klasiku.
Pamatujete si, kdy jste si sám doma uvařil a jaké jídlo to bylo?
Můj první kuchařský počin byl pstruh, zdál se mi jednoduchý.

Vaše maminka je skvělá kuchařka, kde sbírala zkušenosti a jaká jídla od ní vám nejvíc chutnají?

Máma pochází z Polska, vařit se učila doma ve své rodině. Nejraději od ní mám svíčkovou, vepřovou pečeni, plněné papriky a sernik, recept na jeho přípravu vám rád prozradím.

Dobře vaří i vaše sestra, vaříte někdy spolu a co nejraději?

estra má krásnou zahradu, tak spolu nejraději grilujeme, hodně pomáhá i můj švagr.

Co má ráda vaše rodina a kdo u vás doma vaří?

Děti mají rády svíčkovou, manželka krevety. Ve vaření se střídáme, ale častěji je to na mně.

Kdo u vás doma peče a jaký je nejoblíbenější rodinný zákusek?

Peče manželka Erika, její štrúdl s vanilkovou omáčkou zbožňujeme.

Fazolová polévka tety Borišky
Autor: Shutterstock.com
Recept sestry Magdaleny: Fazolová polévka tety Borišky

Na polévku

250 g barevných fazolí
2 mrkve
čtvrt celeru
2 petržele
3 stroužky česneku
petrželová nať
cibule
2 lžíce hladké mouky
sůl, pepř, majoránka
olej
1,5 l vody

Na domácí flíčky

150g hrubé mouky
2 vejce
sůl

Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, až změkne, přidáme 2 lžíce hladké mouky a zalijeme vodou, vsypeme fazole a necháme vařit. Po 30 minutách přidáme nakrájenou zeleninu a česnek, osolíme, opepříme a vaříme doměkka zhruba dalších 30 minut. Nakonec přidáme nakrájenou petrželovou nať a majoránku.Mouku smícháme s vejci, propracujeme a vyválíme tenký plát, který přendáme na utěrku a necháme v teple vyschnout. Pak plát nakrájíme na flíčky, které uvaříme v osolené vodě. Na talíř servírujeme nejprve flíčky, které zalijeme hotovou polévkou.

Sernik neboli tvarohový dort.
Autor: Blesk Hobby
Peče maminka Magdalena: Sernik neboli tvarohový dort

Na těsto

300 g hladké mouky
100 g másla
100 g cukru
2 vejce
2 balíčky vanilkového cukru
kypřicí prášek do pečiva
špetka soli
tuk a strouhanka na vymazání a vysypání formy

Na náplň

800 g měkkého tvarohu bez tuku
250 g cukru
100 ml oleje
2 balíčky vanilkového pudinku
3 vejce
500 ml mléka
lžička citronové kůry
špetka soli

Mouku smícháme s kypřicím práškem, cukrem a špetkou soli, přidáme rozpuštěné vlažné máslo a vejce a vypracujeme těsto. Vysokou dortovou formu vymažeme tukem, vysypeme strouhankou a vyložíme ji těstem tak, aby sahalo až k hornímu okraji. Pudinky smícháme s cukrem a s trochou mléka, pak je spolu s olejem a vejci vmícháme do tvarohu, přidáme špetku soli a citronovou kůru. Tvarohovou náplň zředíme zbylým mlékem a nalijeme ji do formy vyložené těstem. Sernik dáme péct do trouby vyhřáté na 170 °C zhruba na 60 minut. Podle potřeby během pečení přikryjeme povrch alobalem, aby se vršek nepřipálil. Hotový dort vyndáme z trouby a necháme úplně vychladnout. Pak teprve můžeme sundat formu. Ne dřív, protože za tepla je tvaroh ještě řídký.