Kdo šetří má za tři. To zní sice hezky, ale při úklidu to neplatí. Pokud si k úklidu vyberete starý textil, ušetříte jen zdánlivě. Musíte počítat s tím, že výsledek nebude nikdy tak dobrý jako s profesionální utěrkou. A taky vám zabere dost času. Na čištěných plochách navíc zanecháte patrně šmouhy, v horším případě i chloupky nebo nitky z látky. To by se vám u speciálního hadříku nemělo stát.

Lépe než hadrem vytřete podlahu mopem.
Autor: Shutterstock.com
Začínáme u podlahy

Ať máme sebelepší podlahu, stejně je jí potřeba jednou za čas pořádně vytřít. Tradiční hadry na podlahu jsou většinou z bavlny a zbytek tvoří podíl syntetických vláken, jako je třeba viskóza nebo polyamid. Podle výrobní technologie se dělí na tkané a netkané. Na mytí podlah výrobci dále nabízejí hadry z polyesterových mikrovláken. Ale když si chcete ušetřit práci, raději vyměňte klasický hadr za mop.

Flanel chytá prach

Potřebujete se zbavit prachu a nečistot? Možností máte hned několik. Nejlevnější je koupit klasickou prachovku z bavlny s příměsí syntetických vláken. Ale mnohem lépe poslouží flanelové hadříky, upravené z jedné nebo obou stran počesáním.

Zázračné mikrovlákno

Velmi dobrým pomocníkem při mytí větších ploch jsou netkané viskózové utěrky nebo utěrky z polyesterových mikrovláken. Tenhle materiál je odolný, málo nasákavý, nežmolkovatí a rychle schne. Výhoda je, že s ním při běžném úklidu nepotřebujete žádný chemický prostředek, protože všechno dobře vyčistí. Jen u silně špinavých ploch výrobci doporučují vzít na pomoc kapku vody. A kromě toho se skvěle udržuje. Špinavý hadřík stačí přeprat a můžete ho použít znovu.

Vodu vezme houba

Na setření vylité vody nebo při mytí nádobí nejlépe využijete houbové utěrky z celulózy s vysokou nasákavostí. Použít můžete i viskózové utěrky nebo mikroutěrky. Ještě lepší výsledek však slibují houbičky na nádobí opatřené vrstvou vliesu, který si poradí i s odolnou špínou.

Nepoškrabte elektroniku

Na čištění hi-fi souprav, počítačů a obrazovek televizí je lepší opatřit speciální hadříky. Buď jednorázové čisticí ubrousky, napuštěné speciálními roztoky v uzavíratelných dózách, nebo suché čisticí utěrky, které jsou dodávané samostatně, případně v sadě s lahvičkou chemického roztoku. Utěrky lze použít zasucha a zamokra, a když se zašpiní, klidně je můžete hodit do pračky. Jejich přednosti? Antistatický efekt a měkkost, díky které se povrch nemůže poškrábat.

Čištění 3D

Čistit se dá i bez jediné kapky chemického přípravku. Zvládají do nové hadry nebo utěrkys 3D kapsami. O co jde? Tkaniny s hrbolky a dolíčky zachytí až o čtyřicet procent víc běžných nečistot než obyčejná textilie, kdy nečistoty setřete jedním tahem. Používají se suché nebo mírně navlhčené, dobře sají a nakonec je stačí pouze přeprat při šedesáti stupních a začít znovu uklízet.