Historie cibule se datuje až do starého Egypta. Původním domovem byla zřejmě Asie, hornaté oblasti Íránu a Afghánistánu. Pěstovala se i v Indii a existují dokonce historické prameny, které tvrdí, že patřila do každodenního jídelníčku stavitelů egyptských pyramid. 

Vitaminová bomba

Popularitě cibule se není třeba divit. Kromě své výrazně štiplavé chuti měla a má řadu předností, například vysoký obsah draslíku, sodíku, vápníku, fosforu, síry, železa, vitaminů B a C, cukrů a bílkovin.

Na nehty i prostatu

Nad léčebnými schopnostmi cibule by měli zbystřit především pánové, kteří mají problém se zbytnělou prostatou? Podle průzkumů stačí sníst kolem devíti gramů cibule denně a o padesát procent snižuje riziko rakoviny. Nejlepší účinky má šalotka, které denní stačí kolem tří gramů. Ženy naopak potěší pozitivní vliv pravidelná konzumace cibule na zdraví vlasů a nehtů. Také brání tvorbě krevních sraženin, snižuje cholesterol, má výrazné dezinfekční účinky. To oceníte například při zánětech ústní dutiny, hltanu nebo angíně. Cibulový čaj vás zase zbaví vleklého kašle Jak ho uvařit? Překrojenou cibuli povařte a horký nápoj oslaďte lžičkou medu, bude chutnat i vašim dětem. V létě je plátek nejlepším receptem na vosí nebo včelí bodnutí.

Cibulové záhony během sezony zbavujte plevelu.
Autor: Shutterstock.com
Kuchyňská kouzla

Cibule má mnoho podob. Kromě čerstvé si můžete dopřát třeba i sušenou nebo pomletou na jemný prášek. Pokud slzíte při jejím krájení, oceníte asi druhé dvě podoby. Možná ale znáte jednoduchý trik, kdy cibuli i nůž opláchněte horkou vodou a dáte si do pusy kus suchého chleba. Nebo zkuste menší cibuli šalotku s jemnější, příjemně nasládlou chutí. Ta se skvěle hodí třeba do čerstvých salátů, protože není tak štiplavá.

Jak ji vysadit

Navnadilo vás předešlé čtení a chcete si cibuli zasadit? Ještě teď to můžete na poslední chvíli zkusit ze sazečky. Ta by měla mít průměr od čtyř do deseti milimetrů. Cibulky musí být suché a nepoškozené. Na záhone je vysaďte tak, aby konce cibulek zůstaly nad povrchem v rozestupech 10 x 25 cm. Dobře je plejte. Jak poznáte, že jsou zralé? Když začne žloutnout, zasychat a rostliny lehají na záhon. Pak cibule vytáhněte, nechte uschnout a svažte do svazků. Šikovnější je mohou zaplést do copů.