1 Do skříňky

Ve většině koupelen je místo pod umyvadlem vyhrazeno pro odtokové koleno, které je pro lepší vzhled ukryté za porcelánovým sloupkem. A to je škoda. Stačí tam pořídit šikovné skříňky s výřezem na koleno a rázem máte velkorysé úložné prostory. Záleží jen na vás, jestli sem dáte čisticí prostředky nebo ručníky.

2 Umyvadlo pro dva

Vyšetřené centimetry se můžou hodit třeba právě na instalaci dvojumyvadla. Čistit zuby si pak vedle sebe můžou pohodlně dva lidé. Abyste místem neplýtvali, vyberte si menší velikost 256 x 45 cm.

3 Vany se nevzdávejte

Hodně rad na zvětšení začíná u toho, že je potřeba zrušit vanu a nahradit ji sprchovým koutem. Ale to každému nemusí vyhovovat. Řešením na půli cesty je vyměnit starou obrovskou vanu za moderní menší, která se lépe vejde. Koupat se dá i ve velikosti 150 x 70 cm.

4 Zavěšujte

Hodně místa pro hodně lidí se vám podaří vykouzlit, když na volné stěny rozmístíte nejrůznější police a poličky. Využít se tak dá každý i ten nejmenší kousek místa. Každý z rodiny tak bude míst svůj koutek, kam si vyskládá všechny toaletní nezbytnosti.

5 Barvy, které zvětšují

Čím je koupelna menší, tím by měla být světlejší, aby vypadala větší. Proto se při zařizování vyhýbejte tmavým barvám a raději vsaďte na bílou, vanilkovou nebo béžovou. Obdobně dobrý optický klam dokážou vykouzlit i lesklé povrchy, ve kterých se odráží prostor, a tak se místnost opticky zvětšuje. Když už nemůžete být bez modrých obkladaček, doplňte je věcmi v červených a oranžových odstínech.

Koupelna spojená s toaletou ušetří hodně místa.
Autor: Shutterstock.com
6 Nastal čas slučování

I když se vám to moc nezdá, hodně místa se dá ušetřit, když se spojí toaleta a koupelnou. Je fakt, že mít toaletu zvlášť přináší své nepopiratelné výhody, ale v případě velké rodiny má každý centimetr místa navíc cenu zlata.

Objemný prádelní koš zároveň poslouží jako židle.
Autor: Shutterstock.com

7 Na prádlo si sedněte

Velkou slabostí moderních domácností bývá neustálý přísun špinavého prádla. Hlavně u vícečlenné rodiny je na něj potřeba opravdu hodně prostoru. Když bojujete s místem, rezignujte na elegantní proutěné a jiné koše a raději se vydejte praktickou cestou. Ideální je multifunkční košoskříň, tedy dobře odvětraný kousek nábytku, do kterého schováte prádlo a pak ho přiklopíte sedačkou, na kterou se dá pohodlně uvelebit například při sušení vlasů, nebo která poslouží jako odkládací plocha na svršky při koupání.

Tiché pračky můžete vystěhovat z koupelny do kuchyně.
Autor: Shutterstock.com
8 Vystěhujte pračku

Více místa získáte vystěhováním pračky na jiné místo v bytě. Můžete ji schovat do komory, zabudovat jako součást vestavěné skříně v chodbě nebo jako vestavěný spotřebič do kuchyňské linky. Popřemýšlejte i o sušičce a promyslete již nyní, kam ji umístíte.

9 Využijte světlo

Doslova kouzla se dají dělat, když si začnete hrát se světlem. Zrcadla nad umyvadlem by měla být osvětlená z boku. Nejenže se vyhnete nepříjemným bočním stínům, ale navíc bude prostor lépe vypadat. A kdo chce úsporu místa dotáhnout k dokonalosti, jednoduše zrcadla vymění za zrcadlovou skříňku, která nabídne další úložiště.

10 Jen malé motivy

Na zdi přecpané koupelny raději volte obklady menších rozměrů s menšími motivy. Sebekrásnější velkoplošné obkladačky by tu nevynikly. Dobrou službu při to udělají i voděodolné nalepovací motivy na zdi.