Je rozdíl mezi energetickou bilancí dřevosteveb a zděných staveb?

První řadě je podstatné uvědomit si, že energetická bilance u dřevostaveb je daleko příznivější u dřevostaveb, než u zděných staveb.

Proč tomu tak je?

U moderních  dřevostaveb je možné docílit podstatně nižšího prostupu tepla stěnou než u zděné stavby při zachování stejné tloušťky stěny  a na pokrytí tepelných ztrát stačí tedy méně energie. Taktéž díky nižší tepelné setrvačnosti použitých materiálů je možnost daleko účinnější a rychlejší termoregulace.

Autor: Ovelos

Jednodušeji řečeno, ohříváme si pouze vzduch a nikoliv stěny?

Ano přesně tak. Při vytápění dřevostavby vytápíte  jen prostor, který v dané chvíli obýváte a nemusíte temperovat zdivo. Příjemný pocit a tepelnou pohodu Vám totiž nikdy neurčují sálající zdi ať chladem či teplem, nýbrž právě pouze vzduch a jeho klima, ve kterém se pohybujete.

Můžu ušetřit i řešením domu?

Určitě. I z tohoto důvodu jsme přistoupili k novému projektu 777 (který jsme podrobněji popsali v předcházejích příspěvcích a nebo ho najdete na našich stránkách www.ovelos.com), kde jsme řešili dispozice domu tak, aby v případě používání krbových kamen, či tepelného čerpadla vzduch/vzduch, byly co nejmenší vstupní investice a zároveň se teplo, byť jen z jednoho zdroje dostalo do prostoru celého domu.

Autor: Ovelos

Jste tedy nízkoenergetické dřevostavby?

Ano naše PEN je ve skupině B, což je nízkoenergetická stavba. Naše dřevostavby jsou z hlediska energií  nízkoenergetické  již ve stardardním provedení. Po úpravách, jako jsou například zesílené izolace, vyšší nároky na okení  systémy, přidání rekuperační jednotky  a podobně, jsme schopni dosáhnout parametrů pasivních domů.

A jak je to v létě ve dřevostabě?

V letním období oceníte izolační vlastnosti dřevostavby OVELOS možná ještě více. Stěny zůstávají i po celodenním oslunění chladné, a uvnitř stavby je příjemné klima. Na jaře a na podzim vyhřeje za slunečného počasí Vaši dřevostavbu skleníkový efekt balkónových dveří a oken.

V příštím příspěvku se podrobněji zaměříme na výstavbu domu systémem OVELOS.