1. Dřevostavba nemá takovou životnost jako zděný dům, není tak pevná.

Dřevostavby v Číně stojí staletí... V USA odolávají i mírným zemětřesením. Dřevostavby vydrží stovky let, ovšem tehdy, jsou-li dobře a vhodně chráněny před vlhkostí, což platí u jakékoliv stavby.

2. Dřevostavba hůř odolá požáru.

Dnešní dřevostavby splňují přísné normy týkající se mj. protipožární odolnosti. Promyšlená konstrukce odolává požáru stejně jako domy zděné.

3. Dřevostavba se špatně se vytápí.

Zcela naopak. Dřevěný dům neakumuluje teplo do zdí, což je výhoda. Prostor tak vytopíte během pár minut a díky tepelnému odporu v obvodových stěnách se teplo i ve vnitřním prostoru udrží. A právě proto jsou dřevostavby tak populární v severských zemích.

4. Údržba je náročná, dům mohou zničit plísně a houby.

Jako zděný dům, je i dřevostavbu třeba chránit před zatékáním – udržovat střechu. Fasádu je nutné pouze udržovat. Napadení škůdci nehrozí, pokud jste zvolili kvalitního dodavatele a dodržujete pokyny pro údržbu.

5. Dřevostavba se hodí jen k lesu a na vesnici.

Můžete zvolit dřevostavbu v podobě srubu, ale můžete mít i ryze moderní dům s prosklenými plochami, různým tvarem střechy atd. Velikosti, tvaru či dispozici se meze nekladou. Dřevostavbu od zděného domu nerozeznáte…