Listová zelenina původně z jihozápadní Asie k nám doputovala zhruba ve 14. století, ale moc slávy nezískala. Velký nástup zaznamenala až ve 20. století, kdy se na trhu objevila ve zmrazené podobě. 

Čerstvý baby špenát se dá jíst i syrový.
Autor: Shutterstock.com
Delikatesa pro slimáky

Dnes už nejste odkázaní jen na levné špenátové protlaky. Čerstvý špenát si můžete dopřát takřka celý rok Jarní a letní listy jsou křehčí. Na zahradách se sází do konce května. Jen si dejte pozor, protože na křehoučké listy mají spadeno žraví slimáci. Ochraně se věnujte pečlivě, jinak vám zbydou jen ožrané košťály. Podzimní a zimní špenáty, které se sázejí do konce srpna, bývají tužší. V obchodech je stále více vidět praný a chutný baby špenát. Jsou to lístky o velikosti zhruba 5 cm, které se dají jíst i čerstvé. Narazit můžete i na mangold, s tužšími podlouhlými zelenými nebo červenými listy, připomínajícími vzdáleně křenovou nať. Listy zbavené řapíků se připravují stejně jako klasický špenát, lépe chutná pomletý. Mangold je navíc nenáročný na pěstování a vydrží i menší mrazíky.

Se slaninkou nebo strouhankou

Originálních receptů na přípravu špenátu existují stovky. Princip všech ovšem spočívá v důkladné přípravě. Pokud budete upravovat čerstvé špenátové listy, musíte je nejprve spařit, případně malou chvilku povařit, aby byly stravitelnější. Potom už je nařežete na úzké proužky a upravíte podle vaší chuti. Někdo doporučuje jako základ klasickou jíšku z másla a hladké mouky. Ale to je poměrně těžké. Další možností je na začátku osmahnou hrst pokrájené slaniny. Pak se přidává cibulka a smaží dozlatova, následuje špenát a drcený česnek. Pro zjemnění mléko nebo smetana. Kdo má rád špenát hustší, ještě přidá lžičku strouhanky nebo raději vajíčko. K bramborovým nokům je nejlepší špenát chvíli podusit, přidat smetanu, ochutit a pak počkat, dokud nezhoustne.

Zaskočí kopřiva

Zapomněli jste koupit špenát a teď si nevíte rady? Nevadí, za domem snadno seženete náhradníka. Jako náhražka se nejčastěji používá kopřiva dvoudomá, zvlášť na jaře, kdy má mladé šťavnaté listy. V rukavicích otrhejte horní měkké lístky, několik minut je povařte ve vodě a pak je připravte stejně jako špenát. Podobně lze využít i mladé lístky pampelišky.

Špenátové lasagne
Autor: Shutterstock.com
Špenátové lasagne

Budete potřebovat

1 balení lasagní,
500 g mrazených pokrájených špenátových listů
250 ml smetany
250 g čedaru
sůl, bílý pepř, kousek másla
2 stroužky česnek
1 šalotku
1 lžíci olivového oleje
1 lžíci hladké mouky

Na oleji zpěňte šalotku, přidejte nadrobno nasekaný česnek, promíchejte a doplňte špenátové listy. Dochuťte solí, pepřem a duste 3 až 4 minuty. Pak si z kousku másla, hladké mouky a šlehačky připravte bešamel (pokud bude příliš hustý, zřeďte ho 2 lžícemi bílého vína). Vymažte hranatou formu s vyšším okrajem. První vrstvu vytvořte z lasagní, které potřete špenátovou směsí a posypte trochou čedaru, poslední vrstva bude opět z těstovin. Pokrm zalijte bešamelem a nakonec posypte zbytkem čedaru. Pečte v troubě zhruba 30 minut při teplotě 200 °C.